BHP podává nabídku na Rio Tinto za 147 mld dolarů

06.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Důlní společnost BHP Billiton <BLT.L> ve středu formálně podala nepřátelskou nabídku na převzetí konkurenční Rio Tinto <RIO.AX> za...

...147,4 miliardy dolarů. Ukončila tak měsíce spekulací a připravila půdu pro druhou největší akvizici v historii.

BHP doufá, že prodá akcionářům Ria svou představu o vytvoření důlní superskupiny, jež by měla lví podíl na zásobování světového průmyslu miliony tun nerostů. Zároveň jí však hrozí vypuknutí nabídkové války s největším akcionářem Ria, čínskou státní hliníkárnou Aluminium Corp of China (Chinalco).

BHP osladila svůj původní návrh o 13 procent, když nabídla 3,4 své akcie za každou akcii Rio Tinto. Listopadová nabídka tří akcií za jednu nebyla pro představenstvo Ria natolik přesvědčivá, aby posvětilo přátelskou fúzi.

"Nyní rozhodnou akcionáři Rio Tinto," řekl generální ředitel BHP Marius Kloppers a dodal: "Toto je naše první a jediná nabídka." Později odmítl říci, zda to znamená, že je také poslední.

Někteří analytici nicméně pochybují, že takto oslazená nabídka bude Riu stačit k souhlasu s vytvořením třetí nejbohatší firmy na světě, již by předčily pouze americké koncerny Exxon Mobil <XOM.N> a General Electric <GE.N>.

"Je to mnohem férovější nabídka než ta předchozí, ale v žádném směru to není nabídka omračující," řekl Bertie Thomson, fond manažer ze společnosti Aberdeen Asset Management <ADN.L>, která drží akcie obou společností.

Akcie BHP, která za první fiskální pololetí vykázala pokles zisku o 2,4 procenta na 6,02 miliardy dolarů, spadly při středečním obchodování v Sydney <BHP.AX> o 7,5 procenta. To je nejprudší denní pokles za 20 let.

Akcie Rio Tinto <RIO.L> při obchodování v Londýně ubíraly 0,9 procenta, zatímco BHP ztrácela 5,8 procenta.

Úmysly BHP s Rio Tinto dostaly rychlý spád minulý týden, kdy se Chinalco spojila s americkou hliníkárnou Alcoa <AA.N>, aby zakoupila více než 9procentní podíl v Rio Tinto za 14 miliard dolarů.

[SYDNEY/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK