VERZE 2-Prezidentská schůze přerušena, forma volby nejasná

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citáty obou kandidátů, podrobnosti)...

...

Páteční společná schůze obou komor parlamentu, na níž mají zastupitelé volit prezidenta na nové pětileté období, bude pokračovat ve 14:30. Během polední pauzy bude ODS usilovně jednat o tom, jak zabránit veřejné volbě, k níž se schyluje.

O funkci hlavy státu se ucházejí stávající prezident Václav Klaus, jehož funkční období vyprší počátkem března, a ekonom Jan Švejnar.

Klaus v projevu po pěti letech zopakoval, že nechce být prezidentem aktivistickým, ale aktivním, a zdůraznil, že představuje kontinuitu.

"Jako prezident chci stát především tam, kde jde o svobodný a demokratický prostor pro politickou soutěž, práci státu na straně jedné a obhajobu zájmů individuálních práv a svobod občanů na straně druhé," řekl Klaus dále zákonodárcům.

"Chci přispívat k tomu, aby byla svoboda vyvažována odpovědností, abychom k životu přistupovali s maximální pokorou a abychom mysleli na druhé."

Švejnar naopak zdůraznil svou nadstranickost.

"Nejsem úzce spjat s žádnou politickou stranou a s praktickou politikou uplynulých 18 let, nemám z té doby žádné nevyřízené účty. Proto je pro mne jednodušší dívat se do budoucnosti a nelpět na sporech z minulosti," řekl.

"Mým stylem je otevřenost, týmová práce, ochota naslouchat, víra v dialog a dohodu. Dáte-li mi svoji důvěru, budu prezidentem, který sjednocuje a napomáhá dialogu, který umí své ambice potlačit v zájmu celku. Budu prezidentem poučeným, nikoli poučujícím."

VEŘEJNÁ VOLBA?

Obě komory se zatím nedohodly na proceduře. Senát kontrolovaný ODS prosazuje tajnou volbu, většina stran ve Sněmovně však chce volbu veřejnou.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček řekl, že navrhne hlasovat o tajné volbě, což by po téměř jistém zamítnutí návrhu dolní komorou mělo vést automaticky k volbě veřejné.

Prezidentem bude zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Senát kontroluje ODS, jež dá hlas vlastnímu čestnému předsedovi, ve Sněmovně je však situace nepřehledná.

Pokud by byla volba veřejná, sníží se na minimum šance, že Klaus získá hlasy i od někoho ze "švejnarovského" tábora, tedy ČSSD či zelených.

Pokud v prvním kole nikdo nezvítězí, koná se kolo druhé, kdy je třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců i nadpoloviční většiny přítomných senátorů.

V posledním, třetím kole volby se hlasy přítomných poslanců a senátorů sčítají dohromady, a při plném počtu 200 poslanců a 81 senátorů tak kandidátovi stačí ke zvolení 141 hlasů.

Před pěti lety se během jednoho dne odehrávala všechna tři kola prezidentské volby a je pravděpodobné, že by tomu tak bylo i letos.

Pro případný postup do druhého, respektive třetího kola musí Švejnar bezpodmínečně získat v prvním kole ve Sněmovně více hlasů než Klaus.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK