Wall Street stoupl dík sektorům technologií a energie

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pondělí posílily a zotavily se z největší týdenní ztráty za pět let, když technologický sektor podpořilo skupování levných...

...titulů a dohady o akvizicích a akcie energetických firem zase vyšší ceny ropy.

Vzestup General Motors <GM.N> po pozitivních komentářích analytika o očekávaných výsledcích automobilky pomohl v rámci indexu Dow Jones vyvážit téměř 12procentní propad akcií American International Group <AIG.N>, největší pojišťovny na světě.

AIG pokárali její auditoři za to, jak ohodnotila některé úvěrové deriváty. Společnost by tak mohla čelit dalším ztrátám z amerických hypoték, které pojišťuje nebo do nich investuje, a její akcie sletěly nejvíce za jediný den od krachu na burze v roce 1987.

Technologický index Nasdaq předčil růst indexu blue chips Dow Jones i širšího S&P, poháněn akciemi firem Apple <AAPL.O> a Research in Motion <RIM.TO> <RIMM.O>, výrobce BlackBerry. Oba tituly předtím klesly o více než třetinu z nejvyšších loňských hodnot, a staly se tak relativně atraktivními.

"Mohli využít AIG jako záminku k prodejům, ale jelikož jsme zrovna zažili jeden z nejhorších týdnů za řadu let, můžeme to ignorovat," řekl Alan Lancz, prezident společnosti Alan B. Lancz & Associates.

Index Dow Jones <.DJI> v pondělí stoupl o 0,48 procenta na 12.240,01 bodu, index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,59 procenta na 1339,13 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> vzrostl o 0,66 procenta na 2320,06 bodu.

Růst indexu S&P 500 táhly zejména akcie Exxon Mobil <XOM.N> s tím, jak ceny ropy stouply o 2 dolary nad 93 dolarů za barel <CLc1>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK