UBS vidí těžký rok 2008, odhaluje nové riziko

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


UBS <UBSN.VX> ve čtvrtek uvedla, že letos čeká obtížný rok poté, co odhalila nové ohrožené investice do riskantních amerických hypoték v...

...objemu 26,6 miliardy dolarů. Banka však neřekla, jestli se na začátku roku 2008 vrátí do zisku po mohutných ztrátách za rok 2007.

Švýcarská banka potvrdila varování ohledně zisku vydané v lednu, kdy vykázala za čtvrtý kvartál čistou ztrátu 12,45 miliardy švýcarských franků, a uvedla, že za loňský rok ztratila 4,38 miliardy franků. To naplnilo očekávání trhu.

Objem investic do méně kvalitních hypoték (subprime) ke konci prosince klesl na 27,59 miliardy dolarů ze 29 miliard na konci listopadu. UBS ale ohlásila dalších 26,6 miliardy dolarů investovaných do takzvaných Alt-A hypoték, jež jsou sice kvalitnější než subprime, ale jsou také považovány za riskantní.

UBS v souvislosti s investicemi do hypoték Alt-A vykázala nákladovou položku 2 miliardy dolarů. Dalších 871 milionů banka vynaložila na ochranu úvěrů u dluhopisových pojišťoven.

Banka oznámila, že klíčová divize správy majetku se v posledních třech měsících loňského roku zřejmě držela dobře, když čistý příliv kapitálu dosáhl 31,7 miliardy franků, nad 30 miliard odhadovaných analytiky.

Světovou jedničku ve správě majetku však ve čtvrtém kvartále zasáhl odliv 16,2 miliardy franků z divize globální správy aktiv, když institucionální klienti stahovali peníze z akcií, dluhopisů a diverzifikovaných produktů.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK