VERZE 2-Slovenský HDP rostl v Q4 díky cigaretám o 14,1 pct

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků,...

...souvislosti)

Slovenská ekonomika ve čtvrtém kvartále vystřelila meziročně o rekordních 14,1 procenta, zčásti kvůli jednorázovému skoku zásob. Čtvrteční data ukázala, že hospodářství jede před plánovaným přijetím eura na plný plyn.

Hrubý domácí produkt (HDP) v posledních třech měsících roku zrychlil tempo růstu z 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí, vyplynulo z předběžných údajů, jež zveřejnil statistický úřad. Analytici oslovení v průzkumu Reuters čekali expanzi o 8,9 procenta.

Úřad dodal, že růst HDP ve čtvrtém kvartále významně ovlivnily nákupy cigaret před zvýšením spotřební daně.

"Projevil se jednorázový dopad daní z cigaret, ačkoli jejich příspěvek byl silnější, než se čekalo," řekla Mária Valachyová, analytička Slovenské spořitelny.

"Ovšem i růst o 9,7 procenta po očištění o dopad cigaretové daně překonal odhady, což je pozitivní zpráva."

Statistický úřad oznámil, že za celý loňský rok HDP vzrostl o 10,3 procenta, což znamená překonání dosavadního rekordu z roku 2006, kdy ekonomika posílila o 8,5 procenta. Trh odhadoval roční vzestup o 9,0 procenta.

Podrobná data úřad zveřejní 4.března.

Slovenská koruna po zprávě krátce zpevnila na tříměsíční vrchol 32,830 za euro <EURSKK=>. V 10:20 kotovala na 32,880 poté, co ve středu zavřela na 32,900 za euro.

Analytici uvedli, že Národní banka Slovenska pravděpodobně nezmění svou politiku krocení silného růstu koruny před vstupem do eurozóny plánovaným na rok 2009. Dodali však, že oznámená čísla ospravedlňují protiinflační postoj.

"Pro centrální banku to nemá bezprostřední implikace," řekl Eduard Hagara, analytik ING Bank v Bratislavě.

"NBS je poněkud limitována, neboť musí sladit sazby s ECB, takže nelze očekávat jejich zvýšení," dodal Hagara.

NBS drží svou hlavní úrokovou sazbu již devět měsíců v řadě na 4,25 procenta, a to i přes prosincový skok inflace na roční vrchol. Hlavní sazba Evropské centrální banky (ECB) stojí na 4,00 procenta.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK