Danone v roce 2007 ztrojnásobila zisk, zvedá cíle

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Potravinářská skupina Danone <DANO.PA> ve čtvrtek zvedla střednědobé finanční cíle poté, co vykázala trojnásobný růst čistého zisku za rok...

...2007 díky kapitálovému příjmu 3,1 miliardy eur z prodeje divize sušenek.

Danone uvedla, že čistý zisk za loňský rok vyskočil na 4,18 miliardy eur z 1,35 miliardy v roce 2006, zatímco tržby vzrostly na srovnatelé bázi o 9,7 procenta na 12,78 miliardy.

Provozní zisk stoupl o 13,4 procenta na 1,7 miliardy eur.

Zisk 2,47 eura na akcii vykázaný za rok 2007 mírně překonal 2,44 eura odhadovaných trhem.

Výrobce lahvové vody Evian a jogurtů Actimel uvedl, že prodej výroby sušenek do rukou Kraft Foods <KFT.N> a nákup nizozemského dodavatele dětské výživy Numico by měl firmě umožnit, aby v příštích letech rostla rychleji a s vyšší ziskovostí.

"Jsme si naprosto jistí kapacitou skupiny pro zrychlení růstu a zlepšení ziskovosti," řekl předseda představenstva a generální ředitel Frank Riboud.

Celkový objem tržeb zahrnuje dva měsíce aktivit firmy Numico a kvůli sporům s místním partnerem pouze půl roku činnosti čínského společného podniku na výrobu nápojů Wahaha.

Francouzská firma uvedla, že nové střednědobé cíle předpokládají meziroční růst tržeb na srovnatelné bázi o 8 až 10 procent a dokonce ještě rychlejší expanzi provozního zisku z běžné činnosti. Danone si dříve stanovila střednědobý cíl růstu tržeb o 6 až 8 procent.

Provozní zisk z běžné činnosti má letos stoupout nejméně o 0,3 procentního bodu rychleji než tržby.

Danone ohlásila, že navrhne zvýšit dividendu o 10 procent na 1,1 eura.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK