Lepší chuť riskovat vynáší euro na týdenní maximum

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve čtvrtek rostlo na týdenní maximum vůči dolaru, zatímco jen všeobecně oslaboval, když se po povzbudivých ekonomických údajích ze Spojených...

...států a Asie zlepšila chuť investorů riskovat.

Nečekaně dobré středeční údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech, následované zprávou o solidní zaměstnanosti v Austrálii a daty o ekonomickém růstu Japonska, pomohly zmírnit obavy o zdraví světové ekonomiky a globální akciové trhy posílily.

Hlavní index tokijské burzy ve čtvrtek vyskočil o 4,3 procenta, což představuje nejvyšší denní nárůst za šest let [ID:nMUL429421]. Stoupaly také akcie v Evropě [ID:nMUL437734] a futures na Wall Street ukazovaly na silnější otevření trhu.

"Akciové trhy ve Spojených státech se včera zotavily a Asie dnes podala mimořádně silný výkon, takže je to další příběh o chuti riskovat a... ten euru opravdu pomohl," řekl Geoffrey Yu, měnový stratég z UBS v Curychu.

Japonská měna obvykle naopak těží z averze k riziku, kdy investoři spíše utíkají z riskantních carry obchodů financovaných levnými půjčkami v jenech.

Euro ve 14:00 rostlo o 0,3 procenta zhruba na týdenní vrchol 1,4619 dolaru <EUR=>. Jednotná měna mezitím posilovala o 0,2 procenta na 158,20 jenu <EURJPY=>.

Čerstvé údaje z eurozóny ukázaly, že ekonomika bloku v posledním kvartále roku zpomalila mezikvartální růst nepatrně méně, než se čekalo, a sice na 0,4 procenta.

"To je pravděpodobně v souladu s očekáváním ECB a odpovídá názoru, že eurozóna bude letos jen mírně zaostávat za trendem mezikvartálního růstu o 0,5 procenta," uvedla Bank of America. "Zpráva o HDP tak hovoří proti brzkému snížení úrokových sazeb."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK