Evropské akcie rostou díky výsledkům, brzdou UBS

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve čtvrtek odpoledne rostly za přílivu zdravých firemních výsledků, jejich vzestup však brzdily banky, jež oslabovaly po dalších...

...špatných zprávách od UBS. Trh tížila také data o zpomalení HDP eurozóny.

Ve 14:15 rostl panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,55 procenta na 1341,6 bodu.

Francouzská potravinářská skupina Danone <DANO.PA> posilovala o 2,7 procenta poté, co za loňský rok vykázala trojnásobný zisk a zvedla své cíle [ID:nMUL434590].

Akcie Anglo American <AAL.L> přidávaly 2,5 procenta po zprávě tisku, že by Rio Tinto <RIO.L> mohla nabídnout převzetí této důlní společnosti. Rio, jež sama čelí zájmu ze strany BHP Billiton <BHL.L>, se k záležitosti odmítla vyjádřit.

Nejhorší výkon mezi evropskými blue chips podávala švýcarská banka UBS <UBSN.VX>, jejíž akcie padaly přes 6 procent poté, co odhalila další investice do riskantních amerických hypoték v objemu 26,6 miliardy dolarů [ID:nMUL430231].

Commerzbank <CBKG.DE> odepisovala 4 procenta poté, co uvedla, že její účet za krizi na trhu s méně kvalitními hypotékami se loni vyšplhal k hranici 800 milionů eur.

Na makroekonomickém poli se ukázalo, že ekonomika eurozóny rostla ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně o 0,4 procenta proti expanzi o 0,8 procenta v období od července do září.

"Momentum růstu eurozóny imploduje a roste pravděpodobnost ošklivého obratu níž v letošním roce," řekl David Brown, hlavní evropský ekonom u Bear Stearns.

"Při současném tempu ekonomického rozkladu by mohla eurozóna už ve druhém pololetí zírat do chřtánu své první recese."

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK