Interspar zaplatil pokutu za diskriminační jednání

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Obchodní řetězec Interspar musí zaplatit pokutu půl milionu korun za diskriminační jednání. Uvedl to Ekologický právní servis GARDE. Pokutu Intersparu loni v květnu udělil pražský úřad práce za to, že po uchazečích o zaměstnání vyžadoval informace o počtu dětí a jejich rodinném stavu. Interspar uvedl, že pokutu již zaplatil.

Interspar s pokutou vyjádřil nesouhlas a odvolal se proti ní k ministerstvu práce a sociálních věcí. To ale odvolání zamítlo.

Server iDnes.cz s odvoláním na zástupce Intersparu Jana Vávru uvedl, že řetězec pokutu zaplatil před několika týdny. S jejím udělením ale stále nesouhlasí. "Pokutu jsme zaplatili, stále ale nesouhlasíme s tím, co nám bylo vyčítáno," řekl serveru Vávra. Podle něj ministerstvo nepřijalo odvolání firmy z formálních a procedurálních důvodů.

Vávra už dříve uvedl, že zájemci o práci sice dotazníky s otázkami na počet členů v domácnosti dostali, ale až poté, co se s firmou dohodli, že pro ni budou pracovat.

S udělením pokuty naopak souhlasí právníci ekologického sdružení. "Jedině uložení vysoké pokuty je schopno odradit obchodní řetězce od stávajícího porušování pracovněprávních předpisů. Pokuty za opakovaná porušení zákona v řádu pouhých tisíců korun, se kterými se v praxi inspekce práce stále setkáváme, tuto funkci nejsou schopny plnit," uvedla právnička EPS Jana Koukalová.

Provozovatelem řetězce Interspar je společnost SPAR Česká obchodní společnost s.r.o., která je součástí skupiny ASPIAG (Austria Spar International AG).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK