SOUHRN-Ekonomika EMU zpomaluje, sílí šance na nižší sazby

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Tempo růstu eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo na polovinu, poskytlo tak jasný důkaz o útlumu ekonomiky a podpořilo názor, že Evropská...

...centrální banka (ECB) navzdory silným slovům do několika měsíců sníží sazby.

Hrubý domácí produkt (HDP) tehdy 13členného bloku zemí používajících jednotnou měnu v období od října do prosince mezikvartálně stoupl o 0,4 procenta po expanzi o 0,8 procenta ve třetím kvartále, ukázal ve čtvrtek rychlý odhad Eurostatu.

Zpomalení bylo nepatrně mírnější, než se čekalo. Na základě výkonu dvou největších ekonomik bloku, Německa a Francie, trhy počítaly s mezikvartálním výsledkem jen 0,3 procenta, ekonomové však uvedli, že to je teprve začátek:

"Všechny spolehlivé předstihové ukazatele ekonomického růstu eurozóny ukazují na ještě horší zprávy počínaje prvním letošním čtvrtletím. To nejhorší má teprve přijít, o tom není pochyb," řekl ekonom Kenneth Wattret z BNP Paribas.

Expanze eurozóny dvojnásobně převyšuje míru růstu ve Spojených státech, kde se vláda rozhodla ponechat v rukou daňových poplatníků 152 miliard dolarů, aby se vyhnula recesi, a tamní centrální banka srazila v rozmezí osmi dnů úrokové sazby celkem o 125 bazických bodů.

Tvůrci měnové politiky ECB v pondělí uvedli, že takových opatření není v zóně jednotné měny třeba a že očekávají zpomalení ekonomiky bloku v letošním roce zhruba jen na 1,8 procenta. Ekonomové však jejich optimismus nesdílejí.

V meziročním srovnání růst eurozóny ve čtvrtém kvartále zpomalil na 2,3 procenta proti očekávaným 2,2 procenta a za celý loňský rok ekonomika bloku zpomalila na 2,7 procenta ze 2,8 procenta v roce 2006.

Liknavá americká ekonomika a silné euro však podle ekonomů letos poznamenají vývoz eurozóny, zatímco globální úvěrová tíseň omezí investice přes vyšší ceny půjček.

Soukromou poptávku navzdory klesající nezaměstnanosti nepříznivě ovlivní dražší energie a potraviny, které tlumí kupní sílu domácností, a důvěrou spotřebitelů navíc otřesou bouře na finančních trzích.

To je již patrné v údajích za čtvrtý kvartál z Německa a v menší míře i z Francie, uvedli ekonomové.

MALÉ RYBY ZACHRAŇUJÍ SITUACI

"Růst eurozóny bude mít velké štěstí, když tímto tempem letos překročí 1,5 procenta," řekl David Brown, hlavní ekonom pro Evropu z Bear Stearns. "Pro ECB to je hlasité troubení na poplach, aby velmi brzy snížila sazby."

Podle některých ekonomů letošní růst může dosáhnout 1,6 procenta, jiní však stále předpovídají zpomalení až na 1,3 procenta a brzké zahájení cyklu snižování úrokových sazeb ECB ze současné úrovně 4,0 procenta navzdory rekordní inflaci.

"Domníváme se, že ECB letos sníží sazby o 100 bazických bodů a že tento cyklus zahájí spíše dříve nežli později, to znamená v rámci příštích pár měsíců," řekl Sunil Kapadia, ekonom pro Evropu z UBS.

Rychlý odhad Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, neobsahuje podrobný rozklad dat. Ukázal však, že průměr za celou eurozónu stáhly níž Německo a Francie, jejichž růst zpomalil na 0,3 procenta z 0,7 procenta, respektive 0,8 procenta.

Údaje za Itálii zatím nejsou k dispozici. Růst ve Španělsku zrychlil na čtvrtletním základě o desetinu procentního bodu na 0,8 procenta a v Portugalsku se zotavil na 0,7 procenta po kontrakci o 0,1 procenta v předchozích třech měsících.

Nizozemsko posílilo o 1,2 procenta, Rakousko o 0,7 procenta.

"Je to tak, že malé země zachraňují ty velké. Takže, díky malým rybám!" řekl Holger Schmieding, šéf pro evropskou ekonomiku z Bank of America.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK