Wall Street prudce klesl v obavách o kreditní trh

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve čtvrtek prudce klesly, když se problémy kreditní tísně nečekaně vynořily na trhu s obecními dluhopisy a šéf Fedu řekl, že...

...očekává liknavý ekonomický růst.

Obavy ze zhoršení situace na úvěrovém trhu ještě vzrostly poté, co ratingová agentura Moody's srazila hodnocení pojišťovně dluhopisů FGIC. Tento krok by mohl vést k dalším odpisům u bank, které vlastní cenné papíry kryté touto pojistnou společností.

Prezident americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v projevu před výborem Kongresu připustil, že vyhlídky ekonomiky se v posledních měsících zhoršily, a řekl, že stoupla rizika pro růst [ID:nMUL454003].

Nezdar několika aukcí obecních dluhopisů, jež bývají považovány za konzervativní investice, investorům připomněl, že se úvěrová tíseň šíří i do těch nejbezpečnějších sektorů.

Akciové indexy na Wall Street přerušily třídenní řadu zisků. Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,40 procenta na 12.376,98 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,34 procenta na 1348,86 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,74 procenta na 2332,54 bodu.

K nervozitě ve finančním sektoru přispěla také švýcarská banka UBS, která odhalila úvěrová rizika v řádu desítek miliard dolarů [ID:nMUL430231]. Akcie banky kotované na newyorské burze patřily mezi nejztrátovější tituly, když spadly o 8,3 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK