Ekonomika v Q4 rostla o 6,9 pct, koruna láme rekordy

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Zrychlení růstu české ekonomiky ve čtvrtém loňském čtvrtletí na 6,9 procenta vysoko překonalo očekávání trhu a poslalo korunu na nová historická...

...maxima.

Český statistický úřad v pátek zveřejnil rychlý odhad růstu ekonomiky za čtvrté čtvrtletí a současně zrevidoval směrem nahoru i údaje za ostatní loňské kvartály.

Česká ekonomika měřená hrubým domácím produktem (HDP) tak za celý loňský rok stoupla o 6,6 procenta, což je nejlepší výsledek od roku 1996 a druhý nejlepší v regionu po Slovensku.

"Je to příznivá informace ve světle toho, že zpomalovala eurozóna, že německá ekonomika nerostla tak rychle v závěru roku," uvedl David Marek, hlavní ekonom Patria Finance s odkazem na vývoj nejdůležitějších exportních trhů.

"Rychlý růst koruny, který je v posledních dnech vidět, může jenom zesílit. Koruna už je úplně odtržená od nějakého ekonomického fundamentu a tato informace může tyto spekulativní pozice posílit," dodal.

Česká měna, která tento týden nastartovala rekordní tažení, po výsledcích zapsala nový historický strop 25,075 za euro <EURCZK=>. V 10:53 se stáhla na 25,175 za euro a byla o půl procenta silnější proti čtvrtečnímu odpoledni.

Vývoj jednotlivých výdajových složek HDP úřad zveřejní až 7.března.

Ve zprávě však ČSÚ již naznačil, že k růstu přispěly všechny hlavní kategorie - jak výdaje na konečnou spotřebu, tak hrubá tvorba kapitálu i výsledek zahraničního obchodu.

Zhruba půl procentního bodu k celkovému výsledku přidaly mimořádně vysoké výdaje zdravotních pojišťoven s tím, jak lidé na poslední chvíli využívali zdravotní služby před lednovým zavedením poplatků u lékaře, dodal úřad.

Letošní rok podle analytiků už rekordní nebude, růst budou dusit jak domácí, tak zahraniční faktory.

"V letošním roce očekáváme zpomalení HDP až na 3,7 procenta, a to zejména vlivem zpomalení růstu v eurozóně, fiskální reformy omezující zejména spotřebu domácností a vyšší inflace, která sníží reálné příjmy domácností," uvedl Jiří Škop, analytik Komerční banky.

PRO DATA V KOSTCE O HDP KLIKNĚTE NA [ID:nVOD529450].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK