Ekonomika je na vrcholu, ale bude dál slušně růst -Kalousek

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika se nachází na vrcholu potenciálu a ani v dalších letech by neměla citelně zpomalit, mělo by se tedy pokračovat ve fiskálních...

...reformách, uvedl v pátek ministr financí Miroslav Kalousek v reakci na výsledky hrubého domácího produktu (HDP).

Český statistický úřad v pátek zveřejnil rychlý odhad, podle kterého ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila růst na 6,9 procenta ze 6,4 procenta, zatímco trh čekal citelné zpomalení.

Díky vzestupné revizi všech loňských kvartálů ekonomika loni expandovala o 6,6 procenta, což je nejlepší výsledek od roku 1996 a druhý nejlepší v regionu po Slovensku [ID:nVOD529450].

"Je to samozřejmě velmi dobrá zpráva, ale předpokládám, že je to také vrchol současného potenciálu," řekl Kalousek Reuters v kuloárech Pražského hradu, kde se účastní volby prezidenta.

"V následujících letech předpokládám také docela slušný hospodářský růst, ale přece jenom to číslo takhle vysoké nečekám," dodal.

Ministr financí dále uvedl, že by vláda měla využít dobrou ekonomickou kondici k pokračování fiskálních reforem.

"To je ten prostor pro reformy, který nesmíme propást. Fiskální reformy se mnohem snáze dělají v dobách, kdy se daří - a ten růst činí jistý polštář pro reformy -, než v dobách stagnace nebo recese. Pak jsou ty reformy mnohem bolestivější," řekl.

Páteční výsledky HDP ukázaly, že růstu ekonomiky paradoxně prospěla i připravovaná vládní rozpočtová omezení, která začala platit od ledna.

Zhruba půl procentního bodu k celkovému výsledku za čtvrté čtvrtletí přidaly mimořádně vysoké výdaje zdravotních pojišťoven s tím, jak lidé na poslední chvíli využívali zdravotní služby před lednovým zavedením poplatků u lékaře, uvedl statistický úřad.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK