Evropské akcie ztrácejí přes 1 pct, tíží je banky

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek ztrácely přes 1 procento, když investory znervózňovaly obavy americké centrální banky (Fed) o ekonomiku Spojených států a...

...strach, že banky čekají další odpisy.

Ve 13:30 klesal panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 1,21 procenta na 1319,39 bodu. Index evropských blue chips i přesto míří k týdennímu zisku téměř 2 procent.

UBS <UBSN.VX> ztrácela 4,2 procenta, když švýcarskou banku tížily pesimistické komentáře analytiků den poté, co odhalila další investice do riskantních amerických hypoték, "pákových" produktů a komplexních cenných papírů v objemu desítek miliard dolarů.

Francouzská investiční banka Natixis <CNAT.PA> padala o 14,1 procenta a stala se nejhůře postiženým titulem mezi evropskými blue chips poté, co ohlásila odpisy spojené s úvěrovou krizí v objemu přesahujícím 1 miliardu eur.

BNP Paribas <BNPP.PA> klesala o 2,1 procenta, Barclays <BARC.L> odepisovala 1,2 procenta a Crédit Agricole <CAGR.PA> umazávala 3,6 procenta.

Investoři hledali útočiště v defenzivních sektorech. Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline <GSK.L> přidávala 0,9 procenta poté, co v ní menší podíl koupila firma Berkshire Hathaway <BRKa.N> amerického miliardáře Warrena Buffetta.

Potravinářské skupiny Nestlé <NESN.VX> a Danone <DANO.PA> stoupaly o 0,5 procenta, respektive o 1,2 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK