SocGen hlásí rekordní ztrátu po obchodním skandálu

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Société Générale <SOGN.PA> ve čtvrtek potvrdila rekordní ztrátu za čtvrtý kvartál poté, co vstřebala nejhorší makléřský skandál na světě,...

...jenž učinil z druhé největší kotované banky ve Francii cíl snah o převzetí.

Kvartální ztráta 3,35 miliardy eur vychází z rozsáhlých prodělečných obchodů, jež SocGen odhalila v lednu. Byla oznámena v souběhu s interní zprávou, jež poprvé přiznává, že lepší kontrolní systémy mohly ztrátovým obchodům makléře Jérôma Kerviela zabránit.

Ztráta za poslední tři měsíce loňského roku kontrastuje se ziskem 1,18 miliardy eur za stejné období roku 2006 a se ziskem 1,0 miliardy eur, jejž ve středu vykázala konkurenční BNP Paribas <BNPP.PA>.

SocGen stáhla dividendu na 0,90 eura z 5,20 eura před rokem.

Banka 24.ledna ohlásila obchodní ztrátu 4,9 miliardy eur, z níž obvinila 31letého Kerviela. Ten je nyní ve vazbě vyšetřován kvůli falšování, zneužívání počítačové sítě a porušení důvěry. Obvinění ze zpronevěry bylo odloženo.

NEDOSTATEČNÁ KONTROLA

Představenstvo SocGen zatím stojí za svým předsedou Danielem Boutonem, a odolává tak politickému tlaku na jeho odstoupení kvůli skandálu, který otřásl politikou a finančním sektorem ve Francii. Bouton nabídl rezignaci, ale byl požádán, aby zůstal.

Vedení banky nicméně podniklo krok, jejž finanční analytici považují za omezení Boutonova postavení, když vyšetřováním ztrát pověřilo panel nezávislých členů představenstva pod vedením bývalého šéfa automobilky PSA Peugeot Citroën <PEUP.PA> Jeana-Martina Folze.

Folzova zpráva, vydaná vpředvečer čtvrtečních výsledků, uvedla, že neschopnost banky zachytit Kervielovy obchody částečně pramení z "absence jistých kontrolních mechanismů, jež nebyly předvídány, a které mohly identifikovat podvod".

Zpráva však podpořila dřívější stanovisko SocGen, že Kerviel jednal sám, když říká, že "v této fázi vyšetřování nebyly nalezeny důkazy o zpronevěře nebo o vnitřním či vnějším spolupachateli."

Ještě bude třeba zapracovat na tom, aby se potvrdilo, že byl identifikován celkový dopad Kervielových obchodů, dodává zpráva.

Kerviel přiznal neschválené obchody, ale řekl policii, že banka musela o jeho činnosti vědět.

Akcie SocGen zavřely ve středu o 6 procent níž na 71,15 eura, a tržní ohodnocení banky tak dosahuje 33 miliard eur.

Titul od začátku roku spadl téměř o 30 procent, zatímco index evropského bankovního sektoru DJ Stoxx <.SX7P> sklouzl o 18 procent. V loňském roce akcie SocGen ztratily 23 procent.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK