PRŮZKUM-NBS ponechá sazby beze změn 10.měsíc v řadě

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Nastavení slovenské měnové...

...politiky

* KDY: úterý 26.února

* Klíčová dvoutýdenní repo sazba zůstane na 4,25 procenta

Martin Šanta

Národní banka Slovenska (NBS) pravděpodobně v únoru ponechá úrokové sazby 10.měsíc v řadě beze změny, když se nečeká, že by inflace zrychlila natolik, aby ohrozila přijetí eura plánované na rok 2009. Ve čtvrtek to ukázal průzkum Reuters.

Všech 13 oslovených analytiků předpovědělo, že NBS na měnovém zasedání příští úterý ponechá klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 4,25 procenta.

Předběžná data ukázala, že slovenská ekonomika rostla ve čtvrtém kvartále o rekordních 14,1 procenta, tento výsledek ovšem nafouklo hromadění zásob cigaret před zvýšením spotřební daně.

Za celý rok 2007 stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 10,3 procenta. NBS uvedla, že struktura růstu pravděpodobně zůstala zdravá a neměla by vytvářet poptávkou tažené inflační tlaky.

Inflace představuje klíčovou výzvu pro slovenský plán na vstup do eurozóny v roce 2009. V prosinci vyskočila na roční vrchol 2,5 procenta, když ji poháněly vyšší ceny potravin a pohonných hmot.

Míra inflace ale od loňského srpna zůstává pod úrovní požadovanou pro přijetí eura a analytici očekávají, že Bratislava splní nominální podmínku pro vstup do eurozóny, až bude na jaře posuzována její přihláška.

"Situace zůstává nezměněná... podle NBS zůstává nastavení měnové politiky mírně restriktivní," řekla Mária Valachyová, analytička Slovenské spořitelny.

"Neobjevují se ani poptávkou tažené inflační tlaky v ekonomice," dodala Valachyová.

Centrální banka bude muset v rámci procesu přijímání eura své úrokové sazby navázat na Evropskou centrální banku (ECB) a tento plánovaný přechod pravděpodobně již nyní bere v úvahu ve svém měnovém rozhodování.

"Blížící se vstup do eurozóny už při vedení měnové politiky bereme v úvahu," řekl ve středu guvernér NBS Ivan Šramko [ID:nSCH033540].

Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank v Praze řekl: "Současný úrokový diferenciál mezi NBS a ECB je 25 bazických bodů, a zdá se, že to tak v blízké budoucnosti zůstane."

"Věříme, že NBS se bude při snižování sazeb pravděpodobně řídit podle ECB. Nicméně čekáme, že pokud bude v červnu Slovensku schválen vstup do eurozóny v příštím roce, bude NBS připravena snížit sazby ve druhé polovině letošního roku," dodal Šindel.

PRO TABULKU PRŮZKUMU KLIKNĚTE DVAKRÁT NA [ID:nL21382685].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK