VERZE 2-Telefónica O2 CR zvedla v Q4 čistý zisk o 138 pct

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentář...

...analytika)

Telefónica O2 Czech Republic <SPTTsp.PR> ve čtvrtek překonala očekávání trhu více než dvojnásobným růstem čistého zisku i navrženou dividendou, od nichž si analytici slibují vzpruhu pro akcie telekomunikačního operátora.

Telekomunikační operátor ve čtvrtek uvedl, že mu v posledním loňském čtvrletí stoupl čistý zisk o 138 procent na 2,8 miliardy korun, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali zisk 2,2 miliardy korun.

Výsledky zčásti zkreslily jednorázové položky, zejména masivní odpisy investic do infrastruktury a rebrandingu v roce 2006 a naopak loňský účetní zisk z odložené daně díky poklesu daňových sazeb od začátku letošního roku.

Přesto se bývalému Českému Telecomu podařilo překonat očekávání trhu díky úspěšné kontrole nákladů a pokračujícímu rozvoji mobilní divize a datových služeb, jimiž kompenzuje dlouhodobý úbytek v segmentu pevných linek.

Za celý rok 2007 zvedla Telefónica čistý zisk o 29,5 procenta na 10,4 miliardy korun.

"Tyto výsledky jsou zcela v souladu s očekáváním z počátku roku a umožňují představenstvu společnosti navrhnout výplatu dividendy ve výši 50 korun na akcii," citovala tisková správa české Telefóniky generálního ředitele Salvadora Angladu.

Ze zisku za rok 2006 společnost vyplatila rovněž 50 korun na akcii, analytici však většinou předpokládali snížení dividendy z loňské vysoké úrovně, jež při současné ceně akcií implikuje dividendový výnos 9,5 procenta.

Jádrový provozní zisk před úroky, daní, odpisy a amortizací (OIBDA) stoupl ve čtvrtém čtvrtletí o 15 procent na 6,6 miliardy korun, a těsně tak překonal očekávání trhu ve výši 6,5 miliardy, přestože se firma musela strávit zvýšené náklady na rozjezd mobilní divize na Slovensku.

"Jsou to výborná čísla, jež překonala očekávání především díky lepší kontrole nákladů... Je to příjemné překvapení, že dokáží expandovat na Slovensku a současně udrží marže na dobré úrovni a náklady pod kontrolou," uvedl analytik Krzysztof Kaczmarczyk z Deutsche Bank.

Bývalý Český Telecom, ovládaný španělskou firmou Telefónica <TEF.MC>, dále oznámil, že letos očekává nárůst výnosů o 2 až 4 procenta, zatímco ukazatel OIBDA by měl stagnovat nebo posílit až o 2 procenta.

Kaczmarczyk dodal, že výsledky, vydané až po závěru trhu, by měly povzbudit akcie české Telefóniky, jež ve čtvrtek končily slabší o 1,14 procenta na 527,7 koruny, zatímco pražský trh měřený indexem PX <.PX> ztratil jen 0,37 procenta.

"Myslím, že tato čísla a zveřejněný výhled akcie popoženou," řekl Kaczmarczyk. "Jediná cesta je vzhůru," dodal.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK