KB chce zvedat srovnatelný zisk o 10-12 pct ročně

22.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Komerční banka <BKOMsp.PR> čeká v příštích letech určité zpomalení růstu čistého zisku a věří, že by mohla vylepšovat čistý hospodářský...

...výsledek na srovnatelné bázi o 10 až 12 procent ročně, řekl v pátek generální ředitel Laurent Goutard.

Banka zvedla v roce 2007 čistý zisk o 21,4 pct za přispění jednorázové konsolidace stavební spořitelny Modrá pyramida, kterou plně ovládla koncem roku 2006.

Na srovnatelné bázi, tedy po očištění o neopakovatelné položky, zvedla zisk o 14 procent.

"Mohu říci, že ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě není reálný trend 20procentního růstu čistého zisku. Jsme na nasyceném trhu, víte, že se očekává zpomalení hospodářského růstu," řekl Goutard na tiskové konferenci po oznámení loňských výsledků.

"Jsme přesvědčeni, že máme kapacitu na to, abychom... rostli na srovnatelné bázi o nízké dvouciferné číslo.... Ve střednědobé perspektivě by byl dobrý výsledek (růstu) o 10 až 12 procent."

Goutard dodal, že navržená dividenda 180 korun na akcii za loňský rok odpovídá dříve oznámenému cíli udržet ukazatel vlastního kapitálu (Tier 1) na úrovni 10 procent a nesignalizuje změnu dividendové politiky.

Někteří analytici spekulovali o možné výplatě mimořádné dividendy kvůli finančním potížím mateřské banky Société Générale <SOGN.PA>, jež minulý měsíc oznámila největší obchodní skandál v historii a odepsala ztrátu z obchodování 4,9 miliardy eur.

PODROBNĚJŠÍ VÝSLEDKY ZA ROK 2007 KLIKNĚTE NA [ID:nKOR236429]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK