KLDR čeká první kolo "Novosvětské" diplomacie

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Newyorská filharmonie přicestovala v pondělí do Pchjongjangu, aby zde jako předehru k prolomení ledů ze studené války mezi Spojenými státy a KLDR...

... provedla Dvořákovu Novosvětskou.

Bezprecedentní návštěva přichází ve chvíli, kdy sílí mezinárodní tlak na komunistický režim, aby se přestal vzpouzet a dodržel svou část dohody, podle níž se má vzdát programu jaderných zbraní.

Nejstarší americký orchestr, založený v roce 1842, se v Korejské lidově demokratické republice (KLDR) zdrží zhruba 48 hodin. Během této doby má filharmonie kromě Dvořákovy symfonie č.9 na programu také skladbu George Gershwina Američan v Paříži.

Není jasné, zda koncert navštíví také tajemný severokorejský vůdce Kim Čong-il, ale podle analytiků je téměř jisté, že komunistická propaganda se událost pokusí prezentovat jako poctu muži, kterého Washington viní z podpory terorismu.

"Je to znamení prestiže. Může to být prezentováno tak, že Západ vzdává čest Drahému vůdci," řekl Andrej Lankov, specialista na KLDR z jihokorejské Kookmin University.

Lankov, jenž na severu studoval, uvedl, že tato návštěva pravděpodobně nezmění postoj předních kádrů, jež by měly zasednout v publiku, ale mohla by změnit názory malé intelektuální elity v této zbídačené zemi.

"Severní Korea potřebuje izolaci k ovládání obyvatelstva," řekl Lankov.

"Neříkám, že se severokorejský režim zhroutí nebo že dostane strach kvůli jedné takové návštěvě, ale stovky a tisíce výměn, jako je tahle, velice přispějí k propagování změny v KLDR."

Newyorská filharmonie bude největší skupinou ze Spojených států v zemi od 23.ledna 1968, kdy KLDR zajala americkou výzvědnou loď Pueblo a 11 měsíců držela 82 členů posádky jako rukojmí. Loď zůstala v rukou komunistického režimu dodnes.

Orchestr do Pchjongjangu přiletěl charterovou linkou z Pekingu.

KLDR a Jižní Korea jsou dosud technicky ve válečném stavu, neboť válku z let 1950 až 1953 ukončilo pouze příměří.

[PCHJONGJANG/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK