Dolar, vysokoúročené měny sílí díky chuti riskovat

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí posiloval vůči euru i jenu a dobře si vedly také vysoce úročené měny, když důvěru investorů podpořilo oživení akciových trhů na...

...základě pozitivních zpráv o americkém finančním sektoru.

Obavy o stav finančního odvětví Spojených států zmírnily zprávy, že již počátkem tohoto týdne by mohl být oznámen záchranný balíček pro sužovanou dluhopisovou pojišťovnu Ambac Financial Group <ABK.N>.

Investory od začátku roku znervózňuje možnost, že by finanční firmy utrpěly ještě větší ztráty, pokud by dluhopisové pojišťovny přišly o svá vysoká úvěrová hodnocení. To by téměř jistě vedlo také ke snížení ratingů jimi krytých dluhopisů.

Dolar v 11:00 přidával 0,1 procenta na 1,4810 za euro <EUR=>, a zvolna se tak vzdaloval od pátečního třítýdenního dna. Vůči japonské měně dolar zpevňoval o 0,4 procenta na 107,72 jenu <JPY=>.

Tokijský akciový index Nikkei <.N225> uzavřel pondělní seanci růstem o 3 procenta na šestitýdenní maximum, zatímco evropské burzy <.FTEU3> při dopoledním obchodování posilovaly až o 1,8 procenta.

Vysokoúročený novozélandský dolar <NZD=>, jenž tradičně těží z chuti riskovat, se přiblížil úrovním, které byly naposledy k vidění při uvolnění kursu této měny před 26 lety.

Při relativním nedostatku ekonomických dat se investoři zaměří na komentáře prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Claudea Tricheta, který má hovořit ve 20:00 ve Frankfurtu. Investoři v posledních týdnech odložili očekávání poklesu úrokových sazeb ECB kvůli obavám z vysoké inflace v eurozóně.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK