Evropské burzy povzbuzují dohady o konsolidaci bank

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pondělí dopoledne rostly o více než 1,5 procenta, když díky dohadům o akvizicích posílily banky a širší trh podpořily naděje na...

... záchranu americké dluhopisové pojišťovny, jež by mohla zmírnit škody napáchané úvěrovou krizí.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:55 přidával 1,61 procenta na 1341,3 bodu, přičemž banky se na jeho růstu podílely z více než jedné čtvrtiny.

Akcie Royal Bank of Scotland <RBS.L> vyskočily o 7,3 procenta díky zprávám tisku, že se o navýšení podílu v této bance zajímá Katar.

Společnosti Alliance & Leicester <ALLL.L> a Bradford & Bingley <BB.L> posilovaly o více než 8 procent díky dohadům, že o nabídce na převzetí jedné z nich uvažuje britská banka Lloyds <LLOY.L>. Ta odmítla spekulace komentovat.

Polepšily si i další banky. HSBC <HSBA.L> si připisovala 2,8 procenta, ING <ING.AS> stoupala o 3,8 procenta, Barclays <BARC.L> a UBS <UBSN.VX> rostly shodně o 3,5 procenta.

Zdroj obeznámený se situací v pátek uvedl, že začátkem tohoto týdne by mohla být oznámena záchranná opatření pro dluhopisovou pojišťovnu Ambac Financial Group <ABK.N> s tím, že pokročila jednání s bankami jako Citigroup <C.N>, UBS <UBSN.VX> či Wachovia <WB.N>.

"Je to dobrý vstup do nového týdne, se zprávami o dluhopisových pojišťovnách... a že Katar možná bude kupovat podíl v RBS," řekl Justin Urquhart Stewart ze společnosti 7 Investment Management.

"Ale žádná z těch vžitých starostí o ekonomiku se nevytratila. Akcie bank, které jsou výrazně zlevněné, teď sleduje víc lidí, ale přijdou další špatné zprávy: o oslabující ekonomice, o omezení půjček a o trhu, který se celkově smrskl."

Steward dodal, že by to mohlo vést až k fúzím a akvizicím.

"Ještě poteče krev a my budeme svědky konsolidace některých menších hráčů."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK