Vláda schválila memorandum o vízech do USA

25.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Vláda v pondělí schválila návrh memoranda o porozumění, které by mělo České republice otevřít dveře ke zrušení víz pro cesty do Spojených států...

...amerických, uvedl premiér Mirek Topolánek.

Dokument by měl premiér podepsat v USA, kam odlétá odpoledne. Jednání s americkým prezidentem Georgem W. Bushem ve Washingtonu je plánované na středu.

Topolánek neřekl, kdy by mohla být vízová politika ze strany USA zrušena.

Vyvrátil také spekulace, že by zrušení víz pro české občany mělo být odměnou za souhlas s umístěním radarové základy proti balistickým střelám v Brdech.

"Na té vízové politice pracujeme řadu let. Posun nastal výrazně v Rize, kde prezident Bush bez souvislosti s radarem a bez souvislosti s Českou republikou poprvé oznámil, že problém vnímá a že jej chce vyřešit do konce funkčního období," řekl Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády.

Americký prezident navštívil naposledy lotyšské hlavní město Riga v listopadu 2006 během summitu Severoatlantické aliance.

"Vůbec to nedávám do souvislosti víza pro Českou republiku a radar v České republice," dodal premiér.

Topolánek na vládní tiskové konferenci také uvedl, že by chtěl na své cestě do Spojených států doladit sporné body dohody o umístění americké radarové základny na českém území.

Detaily, o kterých by měl s americkou stranou jednat, neřekl.

"Agenda je připravena k dojednání ve Washingtonu, neřekl jsem, že bude podepsána," dodal Topolánek.

"Říci termín (podpisu smluv o radaru) bych v této chvíli pokládal za neodborné nebo nepoctivé nebo nefér," řekl také premiér s tím, že by chtěl, aby jednání o umístění americké základny v Česku byla uzavřena do dubnového summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti.

Dodal, že Česko chce svůj postup sladit s Polskem, na jehož území by měla být v rámci protiraketového deštníku umístěna základna pro 10 obranných střel určených ke zneškodnění balistických raket.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK