ČSA překonaly loňským ziskem odhad

27.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


České aerolinie (ČSA) za loňský rok vykázaly čistý zisk 111 milionů korun po ztrátě 396 milionů za rok 2006, uvedla firma ve středeční zprávě...

...před tiskovou konferencí.

Aerolinie tak překonaly vlastní odhad zisku z listopadu ve výši 100 milionů korun i finanční plán počítající se 40 miliony korun.

Provozní zisk dosáhl 256 milionů korun proti ztrátě 75 milionů v roce 2006.

Výnosy největší české letecké společnosti, kterou stát připravuje k privatizaci, se meziročně zvedly na 23,78 miliardy korun ze 22,98 miliardy.

Aerolinie se přehouply po třech letech do zisku již svými výsledky za devět měsíců.

Ztráty způsobil bývalý management pod vedením Jaroslava Tvrdíka, když nedokázal podpořit masivní investice do zvyšování kapacity odpovídajícím přírůstkem cestujících.

Firma proto v roce 2006 spustila tříletý ozdravný plán, který ji vrátil do černých čísel pomocí restrukturalizace a prodeje vedlejších aktivit, zejména divizí cateringu a nákladní přepravy.

Zatímco z prodeje cargo terminálu ČSA loni zaúčtovaly jednorázový příspěvek ve výši 50 milionů korun, prodej cateringu, oznámený v prosinci, dokončí až během letošního roku.

Příspěvek z prodeje cateringu má dosáhnout 380 milionů korun, celkem letos firma čeká zisk 391 milionů a vidí jeho další, nespecifikovaný nárůst v dalších letech.

ČSA dodaly, že loni přepravily 5,6 milionu cestujících proti 5,4 milionu v roce 2006.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK