VERZE 2-Unipetrol skončil v Q4 s čistou ztrátou 557 mil Kč

29.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika a kurs akcií v posledních třech ...

...odstavcích)

Unipetrol <UNPEsp.PR> vykázal ve čtvrtém kvartále čistou ztrátu 557 milionů korun kvůli neplánovanému prodloužení odstávky petrochemických i rafinérských provozů v Litvínově, uvedla firma v páteční zprávě.

Ztráta byla vyšší, než čekali analytici, kteří v průměru předpovídali záporný výsledek 319 milionů korun po ztrátě 1,23 miliardy ve čtvrtém čtvrtletí 2006.

Tržby dcery polského PKN Orlen <PKNA.WA> se meziročně snížily o 3 procenta na 21,15 miliardy korun, zatímco trh čekal výsledek 20,44 miliardy.

Provozní ztráta dosáhla 657 milionů korun proti 787 milionům před rokem. Analytici předpovídali ztrátu 353 milionů korun.

Unipetrol loni v září uzavřel klíčové provozy v Litvínově kvůli modernizaci, po havárii se však odstávka protáhla hluboko do čtvrtého kvartálu.

Finanční dopady odstávky v posledním loňském čtvrtletí na zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBIDTA) vyčíslila firma na 1,6 miliardy korun.

Nicméně i ve čtvrtém kvartále roku 2006 spadl Unipetrol do ztráty kvůli jednorázové ztrátě z prodeje aktiv a neplánovaným odstávkám.

Analytik České spořitelny Jakub Židoň uvedl, že by akcie Unipetrolu mohly krátkodobě reagovat oslabením, neboť výsledky zůstaly lehce za očekáváním trhu. Dlouhodobě by však firma měla těžit z oživení petrochemických marží v letošním roce a zvýšení výrobních kapacit po odstávkách.

"Počkal bych si na negativní reakci dnes, ale zároveň Unipetrol zůstává náším hlavním tipem, protože by se to všechno mělo projevit pozitivně, ty odstávky a tak, v letošním roce," řekl Židoň. "Pokud se zase neobjeví nějaká neplánovaná odstávka, myslím si, že Unipetrol bude letos největší letec."

Titul končil čtvrteční seanci na 285,9 koruny, proti středě slabší o 2,1 procenta, zatímco pražský trh přidal 0,14 procenta.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ UNIPETROLU KLIKNĚTE NA [ID:nKOR926259].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK