Podnikatelé nezapomeňte na přehledy za rok 2007

14.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Podnikatelům nestačí pouze odevzdat přiznání k dani z příjmů za uplynulý rok, ale jsou povinni také na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ odevzdat Přehled o příjmech a výdajích. Do kdy formuláře odevzdat, zaplatit nedoplatek, či jak se změní výše záloh po podání přehledu se dočtete v našem článku.

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

Přiznání, přílohy, přehledy, pokyny… to jsou jen některé z mnoha formulářů a tiskopisů, bez kterých se v měsíci březnu  podnikatelé a nejen oni neobejdou, aby splnili své zákonem dané povinnosti vůči finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně nebo České správě sociálního zabezpečení. Jak z výše uvedeného vyplývá, vyplněním a podáním daňového přiznání ještě všechny povinnosti pro podnikatele nekončí. Čekají je ještě Přehledy o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a Českou správa sociálního zabezpečení. Ty je stejně jako daňové přiznání třeba vyplnit a do určeného termínu odevzdat na příslušnou instituci. I když se Přehledy odevzdávají až po daňovém přiznání, termíny jejich podání se také nezadržitelně blíží.


Zdravotní pojišťovna


Přehled o příjmech a výdajích je osoba samostatně výdělečně činná povinna podat na příslušnou zdravotní pojišťovnu, nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za rok 2007, tj. do 30.4.2008. Zpracovává-li daňové přiznání daňový poradce, potom je OSVČ povinna  podat přehled do 31.7.2008. Skutečnost, že daňové přiznání zpracovává daňový poradce, je OSVČ povinna příslušné pojišťovně doložit do 30. 4. 2008.

Doplatek pojistného za rok 2007 je splatný do 8 dnů po podání daňového přiznání za rok 2007. Pro tento účel sdělí OSVČ v Přehledu den, kdy podala, nebo měla podat daňové přiznání.


Vyměřovací základ a minimální pojistné


Vyměřovacím základem u osoby samostatně výdělečně činné je 50 % příjmu z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Pro OSVČ je  minimálním vyměřovacím základem dvanáctinásobek 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Minimální měsíční vyměřovací základ v roce 2007 činil 10 069,50 a minimální záloha na pojistné 1 360 Kč. Od 1. ledna 2008 se minimální měsíční vyměřovací základ změnil a činí 10 780 Kč a minimální záloha na pojistné 1 456 Kč. Více informací najdete v našem Průvodci o pojistném na zdravotní pojištění OSVČ.

S vyplněním přehledů vám pomohou naše excelovské soubory. Stačí jen doplnit čísla a formulář Přehled o příjmech a výdajích vám s výpočtem pomůže!


Česká správa sociálního zabezpečení


Osoba, která aspoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou výdělečnou činnost, je povinna podat příslušné SSZ na předepsaném tiskopisu Přehled o příjmech a výdajích OSVČ a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podle zákona o daních z příjmů podat daňové přiznání za tento kalendářní rok, tzn. OSVČ je povinna podat Přehled za rok 2007 nejpozději do 30. 4. 2008.
Pokud OSVČ zpracovává daňové přiznání daňový poradce, je povinna tuto skutečnost doložit na SSZ nejpozději do 30. 4. 2008 a přehled za rok 2007 je pak povinna podat na SSZ nejpozději do 30. 7. 2008.

Doplatek pojistného za rok 2007 je splatný nejpozději do 8 dnů po dni podání Přehledu za rok 2007.


Roční vyměřovací základ za rok 2007


Pro hlavní i vedlejší SVČ činí minimální roční vyměřovací základ 50 % rozdílu mezi dosaženými příjmy ze samostatně výdělečné činnosti po odpočtu vynaložených výdajů, ten však nesmí být nižší než minimální roční vyměřovací základ. Minimální měsíční  vyměřovací základ za rok 2007 činí u OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost činí  5035 Kč. U OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost činí minimální měsíční vyměřovací základ za rok 2007 částky 2014 Kč. Pro OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost se vyměřovací základ stanovuje jen v případě, že OSVČ dosáhla rozhodné částky, tedy příjmy po odpočtu výdajů dosáhly 48 334 Kč nebo se přihlásila k důchodovému pojištění.


Změna záloh po podání přehledu


Po podání Přehledu za rok 2007 se změní výše záloh na pojistné na důchodové pojištění pro OSVČ. Osoba vykonávající podnikání jako hlavní činnost bude povinna platit zálohy minimálně ve výši 1596 korun. Osoba vykonávající podnikání jako vedlejší činnost, dosáhla-li alespoň rozhodné částky 48 334 Kč, je povinna platit zálohy, minimálně 639 korun měsíčně. Více naleznete v tabulce Důležité údaje pro rok 2008 a také v tiskové zprávě ČSSZ  Po podání přehledu se mění zálohy OSVČ.

 

Březen je bezesporu měsícem daní a daňových přiznání. Do kdy a jak daň z příjmů zaplatit, co mohu letos naposledy uplatnit, jak je to se zálohami nebo s přehledy pro OSVČ se tento týden dočtete v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ