ČSA zavedou přímou linku Praha - Marseille

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - České aerolinie zavedou od letního letového řádu novou přímou linku Praha - Marseille. Na setkání s novináři to řekl viceprezident ČSA pro marketing Petr Pištělák. Rozšířil tak šestici již dříve oznámených letních novinek, mezi které patří především lety do zemí bývalého Sovětského svazu. Letní letový řád začíná 30. března.

Marseille není v síti ČSA zcela nová. Letadla firmy sem dosud létají nepřímo přes Barcelonu, jak řekl Pištělák "skokanským způsobem", a stejnou cestou se vracejí. Nyní ČSA linku rozdělily na dva přímé lety z Prahy do Barcelony a z Prahy do Marseille. Umožnila jim to nová letadla, a tím i větší přepravní kapacita.

Další nové lety zamíří z Prahy především na východ. Cestující se dostanou přímo do syrského Damašku, Heraklionu na Krétě, největšího kazašského města Almaty, ruského Rostova na Donu a gruzínského hlavního města Tbilisi. Jediná západní linka vede do francouzského Štrasburku. Jde po několika letech stagnace o první výrazné rozšíření sítě ČSA.

Při tvorbě letního letového řádu se zaměstnanci firmy vůbec poprvé řídili tržními daty o pohybech cestujících v Evropě. Data stojí miliony korun, podle Pištěláka se ale jejich nákup bohatě vyplatí. "My ta letadla stavíme v podstatě cestujícím do cesty," řekl s tím, že v minulosti firma evropské proudy pasažérů pouze odhadovala.

Všechny nové spoje mají prý potenciál vydělávat. Určeny jsou především zahraniční obchodní klientele, na kterou připadá 80 procent tržeb. "V České republice na to potenciál není, ale v kombinaci se západní Evropou to vypadá nadějně," uvedl Pištělák. Za nejrizikovější, ale zároveň nejzajímavější, označil nové lety do Kazachstánu. Nové spoje se zatím nedostanou do nabídky nízkonákladové odnože ČSA, společnosti Click4Sky.

Kromě nových destinací posilují ČSA spojení i do těch nynějších, především do Skandinávie, Německa a Itálie. Změny oproti loňsku zaznamená také síť nepravidelných letů, charterů, pro cestovní kanceláře, kde přibude například řecký ostrov Lesbos, tuniská Tabarka nebo Podgorica v Černé hoře. Do egyptské Hurghady se bude létat kromě Prahy také z Pardubic a Karlových Varů.

ČSA mají 50 letadel, která budou v létě létat do téměř 70 měst; celkem uskuteční v průměru 813 letů týdně. Firma, která se v roce 2005 dostala s téměř půlmiliardovou ztrátou na pokraj krachu, loni vykázala zisk 111 milionů korun. V roce 2007 přepravily aerolinie 5,6 milionu cestujících, o tři procenta více než v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK