Pražská burza výrazně oslabila

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza ve čtvrtek změnila směr a po dvou růstech silně oslabila vedená akciemi energetických, bankovních a realitních společností. "Brzdami" naopak byly akcie pojišťovací skupiny VIG a textilní firmy Pegas. Hlavní index akcií PX ztratil 1,55 procenta na 1496,8 bodu a zvýšil letošní propad na 17,5 procenta. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Tuzemský trh se podle makléřů při slabé aktivitě investorů držel směru evropských burz. Prodeje se nejvíce projevily u akcií realitní firmy Orco Property, které si pohoršily o 3,99 procenta na 1445 korun. Akcie energetické skupiny ČEZ, největší a nejobchodovanější emise na trhu, sestoupily o 2,57 procenta na 1212 korun a akcie Komerční banky ztratily 3,6 procenta na 3802 korun.

Akcie rakouské VIG, pod kterou patří tuzemské ústavy Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, přidaly 6,45 procenta na 1288 korun. Makléř BH Securities Petr Hlinomaz to připsal oznámeným aktivitám koncernu v Polsku a předchozím poklesům, které přilákaly zpět kupce. Obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert zase upozornil na zařazení akcií VIG do prestižního akciového indexu Eurostoxx 600, podle kterého investuje řada fondů.

Překvapivý cenový obrat předvedly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které dopoledne oslabovaly o více než čtyři procenta, aby nakonec uzavřely se ziskem 5,14 procenta na 593,5 koruny.

Objem obchodů s akciemi v systému pro nejlepší emise SPAD byl letos hluboce podprůměrných 2,4 miliardy korun. V pátek nebude pražská burza jako jedna z mála v Evropě slavit Velikonoce a bude obchodovat. Objem proto bude pravděpodobně ještě nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK