Právo: Ve starých zemích EU legálně pracuje 43.000 Čechů

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) -V 15 starých členských zemích Evropské unie si peníze legálně vydělává 43.000 Čechů, což představuje pouze 0,43 procenta obyvatel. Podle Práva to vyplývá ze studie, kterou vydal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Nejvíce Čechů pracuje v Německu, Velké Británii a Rakousku, uvádí studie.

Česká republika podle výzkumu patří k zemím s nízkým migračním potenciálem. O možnosti najít si práci v zahraničí uvažovala teoreticky třetina dotázaných, reálně asi 15 procent. Skutečně však odchází jen malá část. Češi zůstávají v tuzemsku kvůli růstu životní úrovně a platů, obavám z potíží při hledání práce v zahraničí, jazykové bariéře a očekávané nutnosti přijmout v cizině podřadnou práci.

Do zahraničí míří z Česka především mladí lidé okolo 30 let, převážně muži s vysokoškolským či minimálně středoškolským vzděláním. Tato skupina představuje zhruba dvě třetiny českých pracovních migrantů. Lidé s nižším než středním vzděláním s maturitou odcházejí do zahraničí v době sezónních prací.

Češi mířící do ciziny za prací počítají s tím, že budou působit ve zcela jiných oborech, než v jakých získali kvalifikaci nebo vzdělání. Ve stejném oboru jako v Česku pracuje v zemích EU 37,7 procenta Čechů, většinou jde o starší pracovníky s praxí nebo mimořádně talentované mladé lidi.

Ostatní podle studie často pracují manuálně, například v obchodě, ve službách nebo restauracích. Jejich zaměstnání má z více než 70 procent charakter jednoduché a nenáročné činnosti.

Základním důvodem pro práci v zahraničí jsou jednoznačně vyšší platy, uvádí průzkum. Češi preferují ten ekonomický model, kdy si během několika let v cizině našetří peníze, se kterými se pak vracejí zpět. Po návratu se také zvýší jejich cena na domácím trhu práce, protože ovládají cizí jazyk.

Počty Čechů odcházejících do zahraničí za prací jsou výrazně nižší než počty zahraničních pracovníků v Česku. Podle statistik ministerstva práce loni v ČR přibylo 55.200 legálních pracovníků ze zahraničí, zaměstnání v tuzemsku jich tak mělo zhruba 240.200. Odhady navíc uvádějí dalších 100.000 cizinců, kteří v ČR pracují nelegálně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK