Japonské akcie skončily týden růstem

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. března (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden zhruba dvouprocentním růstem. Trh posílily akcie finančních společností v naději, že kroky podniknuté proti úvěrové krizi přispějí ke stabilizaci trhů a odvrátí hlubokou recesi americké ekonomiky. Na devizovém trhu bylo obchodování kvůli svátkům ve světě slabé a dolar zůstal proti euru stabilní.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,8 procenta na 12.482,57 bodu. Širší index TOPIX posílil o dvě procenta na 1220 bodů.

Nárůst vedly akcie bank jako Mitsubishi UFJ Financial Group. Finanční sektor podpořilo zejména středeční uvolnění kapitálu dvou amerických hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac. To zmírnilo obavy z prohlubování hypoteční a úvěrové krize, která na přelomu týdne vedla k pádu investiční banky Bear Stearns.

Dolar zůstal stabilní a udržoval si zisky z předešlého dne, kdy investoři prodávali komodity jako ropa a zlato a kupovali zpět dolary. Americká měna ve čtvrtek zaznamenala vůči euru největší přírůstek od poloviny prosince. Aktivita na trhu je velmi slabá, protože v části Asie, v Evropě a v USA se slaví velikonoční svátky.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru posílil na 1,5439 USD ze čtvrtečního závěru 1,5425 USD. K jenu rovněž mírně stoupl na 99,63 JPY z předchozích 99,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK