Spameři začali pro nigerijské dopisy zneužívat Google Calendar

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Tvůrci tzv. nigerijských dopisů nalezli nový způsob, jak tento spam rozesílat firemním uživatelům. Pro rozesílání nevyžádané pošty začali používat službu Google Calendar. Uvedla to antivirová firma BitDefender s tím, že společnost Google na problém upozornila.

Tvůrci spamu využívající techniku nigerijského podvodu cílí na firmy rozesíláním pozvánek na obchodní schůzku v aplikaci Google Calendar. E-maily jsou personalizované, přichází z různých adres, což výrazně stěžuje filtrování spamu na základě URL.

"Toto je nový, ještě nevyzkoušený způsob sociálního inženýrství," uvedl technický ředitel BitDefendru Bogdan Dumitru. Spam se podle něj tento týden začal šířit ve výrazně vysokém množství.

Nigerijský podvod funguje na základě informace, že oběť zdědila, získala či může získat velké množství finančních prostředků většinou z některé nestabilní nebo zaostalé části světa. Autor spamu potom sdělí oběti, že pro doručení sumy musí nejprve zaplatit určitý objem peněz na udaný účet, nabízený obnos ale uživatel nikdy nedostane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK