ČNB podle odhadů úrokové sazby nezvýší

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Česká národní banka ve středu podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK úrokové sazby ponechá beze změny. Důvodem je negativní hospodářský vývoj ve světě a silná koruna. Pro zvyšování sazeb by tak banka neměla mít důvod ani přes vysoký růst cen v posledních měsících, kdy inflace v ČR dosáhla 7,5 procenta.

Za poslední rok zvýšila centrální banka úrokové sazby o 1,25 procentního bodu bodů a koruna posílila přes deset procent. "Nebýt ovšem silné koruny, centrální banka by sazby zvýšila," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Za současných podmínek ovšem očekává sazby beze změny.

"Je možné říci, že silná koruna udělala velkou část práce za centrální banku a nyní je čas vyčkávat, jak se bude ekonomice letos dařit. Zvláště pak v situaci, kdy v zahraničí výrazně vzrostla nejistota z ekonomického výhledu a na finančních trzích přetrvává značná nedůvěra. Americká ekonomika zamířila do recese a je jen otázkou času, jak se tento fakt promítne v evropských číslech," upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Nad dalším vývojem úrokových sazeb se tak podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře vznáší řada velkých otazníků a nejistot. "Rozhodování je tak těžší, než v minulosti. Proto nejlepší předpovědí se v současné době ukazuje stagnace sazeb po zbytek roku," uvedl.

S tím souhlasí i hlavní ekonom Patria finance David Marek, podle kterého ČNB v nejbližší době se sazbami patrně hýbat nebude. "Při očekávaném zpomalení růstu domácí poptávky a zmírnění tlaku na růst cen z této strany by po zbytek letošního roku mohly zůstat úrokové sazby beze změny. Na začátku příštího roku by se mohly zvolna vydat směrem dolů, odezní-li letošní inflační šok a nebudou-li mzdové požadavky příliš velké," uvedl.

Navíc pokud by centrální bank sazby zvýšila, tak by podle hlavního analytika PPF Asset Management Radomíra Jáče opět posílila na koruna. Ta přitom v posledních dnech oslabila o 40 haléřů; stále je ovšem podle ekonomů příliš silná. Na druhou stranu podle něj musí ČNB hlídat případné tlaky na růst cen.

"Bankovní radu tak při rozhodování o úrokových sazbách, obrazně řečeno, čeká balancování na tenkém laně, nicméně se domníváme, že nejschůdnější cesta v tomto smyslu vede skrze scénář stability úroků na stávajících 3,75 procenta po zbytek letošního roku," uvedl.

Růst úrokových sazeb na rozdíl od ostatních ekonomů očekává již tuto středu analytik Next Finance Vladimír Pikora. Čím je koruna podle něj slabší, tím více si mohou bankéři dovolit uvažovat o růstu sazeb. "Právě koruna podle nás nakonec rozhodne o tom, že centrální bankéři zvýší své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta v poměru 4:3," odhadl.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku února, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Pět ze sedmi centrálních bankéřů hlasovalo pro zvýšení sazeb a dva pro sazby beze změn. Další měnové zasedání čeká bankovní radu 26. března, přítomni na něm budou všichni její členové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK