Zemědělci: Obchodníci zvyšují své marže za potraviny

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Obchodníci podle zemědělců v posledních letech zvyšují své marže u potravin a dodavatele naopak tlačí ke snižování cen. U některých potravin vzrostla marže obchodníků od roku 1997 i o více než deset procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu, který s pomocí údajů Českého statistického úřadu uskutečnil Zemědělský svaz. Obchodní řetězce, které ČTK oslovila, nechtěly průzkum komentovat.

Ceny potravin jsou letos v meziročních srovnání až o několik desítek procent vyšší a podle odborníků porostou i v následujících letech. "Marže (obchodníků) se dlouhodobě nesnižují, ale naopak rostou, a to i v prostředí silného konkurenčního boje obchodních řetězců," sdělila mluvčí Agrární komory Eugenie Línková.

Zatímco v roce 1997 byla podle tohoto průzkumu průměrná marže obchodníků u vepřové pečeně s kostí 12,2 procenta, tak loni v září činila 20,8 procenta. "Obdobně marže u vepřové šunky byla v roce 1997 30,6 procenta a loni v září již 41,4 procenta," uvedla Línková.

Obchodníci prý zvyšují své marže také u hovězího masa, jehož farmářské ceny klesají. "Marže u hovězího masa byla v roce 1997 14,2 procenta a v září 2007 23 procent," upozornila Línková. Podobně se podle Línkové vyvíjí i marže u mléka, která v roce 1997 činila 12,7 procenta a loni v září vzrostla na 25 procent. "Je zřejmé, že obchodníci nejsou ochotni snižovat své ceny na úkor svých marží, nýbrž tlak na nižší cenu se snaží přenášet do jiných článků výrobní vertikály," tvrdí.

Potravináři i zemědělci již delší dobu žádají, aby stát zákonnou úpravou zasáhl do chování řetězců vůči dodavatelům. Maloobchodní sítě podle nich mnohdy příliš stlačují ceny výrobků, mívají dlouhé splatnosti a od dodavatelů vyžadují různé poplatky, třeba za vystavení zboží na výhodném místě, tzv. regálné.

Například v závěru loňského roku podle šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana některé obchodní řetězce při jednáních o dodávkách na letošní rok své dodavatele nutily snížit ceny o pět či deset procent, jinak od nich přestanou odebírat. Poslanecký návrh zákona, který má regulovat tržní sílu obchodních řetězců, vláda tento týden odmítla. Návrh nyní prodejná Poslanecká sněmovna.

Ceny potravin na pultech obchodů v posledních měsících rostou. Zdražil například chleba, jehož cena byla letos v únoru meziročně o 33,3 procenta vyšší. Běžné pečivo v únoru podražilo o 30,8 procenta, mouka o 51,3 procenta, vejce o 30,7 procenta a mléko o 29,5 procenta. Cena čerstvého másla se meziročně zvýšila o 18,3 procenta. Největší podíl na skokovém nárůstu cen mléčných výrobků v závěru loňského roku ale měly podle producentů obchodní řetězce, jež zvýšily své marže.

Ceny potravin výrazně vzrostly v druhé polovině loňského roku, když prudký růst cen potravinářských surovin na světových trzích donutil výrobce přenášet zvýšené náklady do cen jejich zboží. Letos v lednu pak ceny potravin ovlivnilo zvýšení DPH z pěti na devět procent.

Například společnost Tesco Stores ČR prodávala loni v lednu konzumní chléb za 17,8 koruny a letos v lednu jeho cena poskočila na 25 korun. Rohlík podražil o padesátihaléř na dvě koruny a cena litru mléka s obsahem 1,5 procenta tuku se zvýšila o 5,7 koruny na 15,5 koruny. "Navýšení cen základních potravin je důsledkem vývoje cen na trhu. Již loni došlo k navýšení provozních nákladů z důvodů vyšších cen energií či benzinu a zároveň se zvýšily ceny základních zemědělských komodit," řekla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Ceny potravin v následujících třech letech podle odhadu odborníků porostou v průměru o 4,2 procenta ročně, přičemž nejrychleji se do roku 2010 budou v Česku zvyšovat ceny mléčných výrobků, pečiva, masa a uzenin. Někteří experti ale očekávají roční zvýšení cen potravin až o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK