Société Générale se chce bránit proti hromadné žalobě investorů

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. března (ČTK) - Francouzská banka Société Générale se chce bránit proti hromadné žalobě, která na ni byla podána ve Spojených státech. Investoři chtějí u soudu prokázat, že banka podávala o své finanční situaci neúplné informace, a investorskou veřejnost tak uvedla v omyl. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Société Générale má v úmyslu se proti těmto obviněním důrazně bránit," píše se ve sdělení ústavu, který v České republice vlastní Komerční banku. Société Générale si za tímto účelem najala advokátní kancelář Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.

Investoři se v žalobě odvolávají na to, že banka je měla lépe informovat o rozsahu rizikových hypoték v portfoliu. Dříve prý měla také reagovat na informace o podvodných transakcích, které jí způsobil makléř Jérôme Kerviel.

Société Générale v lednu přiznala, že má ztrátu z obchodování více než 4,8 miliardy eur (přes 121 miliard Kč). Banka svalila vinu na Kerviela, ale zatím se jí nepodařilo prokázat, že se makléř dopustil podvodu. Interní vyšetřování také ukázalo, že systém kontroly v bance nefungoval tak, jak by měl.

Vedle ztrát z obchodování banka utrpěla ztrátu 2,9 miliardy eur v souvislosti s investicemi do rizikových hypoték a odvozených investičních nástrojů. Celkové odpisy přinutily banku posílit kapitál o 5,5 miliardy eur formou emise nových akcií.

Hromadnou žalobu za akcionáře v New Yorku podala advokátní kancelář Cohen Milstein Hausfeld & Toll. K žalobě se mohou připojit všichni akcionáři, kteří si koupili akcie Société Générale v období 1. srpna 2005 až 23. ledna 2008. Akcie banky se prodávají na více burzách v Evropě i zámoří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK