Air One je připravena podat novou nabídku na převzetí Alitalie

22.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. března (ČTK) - Italská letecká společnost Air One je připravena podat novou nabídku na převzetí svého většího konkurenta Alitalia. Řekl to šéf Air One Carlo Toto, jehož cituje list La Repubblica. Podnik ale prý potřebuje tři týdny na to, aby mohl prozkoumat účetnictví Alitalie, podotkl Toto.

Air One začíná o nové nabídce hovořit v době, kdy bývalý italský premiér Silvio Berlusconi vyjadřuje nad podmínkami prodeje Alitalie znepokojení. Novým majitelem by se měla stát francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM, podmínky převzetí jsou ale podle Berlusconiho špatné.

Berlusconi před pár dny řekl, že upřednostňuje jinou nabídku a v pátek rovnou prohlásil, že pokud se znovu stane premiérem, prodej Alitalie podle současných podmínek bude vetovat. Parlamentní volby se budou v Itálii konat už v dubnu.

Air One se o převzetí Alitalie snažila už dříve, vláda jí ale nedala šanci. Toto řekl, že firma s bankami jednala i nadále a pracovala na nové nabídce. "Měli jsme pro Alitalii dobrý projekt a stále ho máme," uvedl Toto v novinách. Až bude mít Air One možnost prozkoumat účetní knihy Alitalie, nabídku prý předloží.

Berlusconi řekl, že konsorcium pod vedením Air One Alitalii zachrání před "arogantní a nepřijatelnou" nabídkou Francouzů. Italský ministr hospodářství Tommaso Padoa-Schioppa, který má prodej na starosti, i Berlusconiho rival na pozici premiéra Walter Veltroni shodně tvrdí, že pokud chce někdo podat novou nabídku, musí tak učinit hned, tedy v řádu dnů.

"Někdo si vybájil, že máme ještě čas, že jsou zde další zájemci a že máme alternativní řešení. Alitalia má kyslík na pár týdnů," řekl Padoa-Schioppa listu Financial Times. Veltroni Berlusconiho rovnou obvinil, že si dělá jen politickou agitku a hraje na nacionalistickou notu.

Italská vláda má v Alitalii 49,9 procenta akcií. Alitalia nyní ztrácí asi milion eur denně a během několika měsíců jí mohou dojít peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK