Vítězství opozice na Tchaj-wanu zřejmě pomůže akciovému trhu

23.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 23. března (ČTK) - Vítězství opozičního kandidáta v prezidentských volbách na Tchaj-wanu zřejmě povzbudí tamní akciový trh. Shodují se na tom analytici, podle nichž je pravděpodobné, že se zlepší obchodní vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou. Vedle akcií by se mohl dočkat růstu i tchajwanský dolar (TWD).

Hlavní index akciové burzy TAIEX v pátek zavíral na 8524,99 bodu, podle analytiků by ale během týdne mohl zpevnit o více než pět procent. U kurzu tchajwanské měny čekají zpevnění z pátečních 30,55 TWD za jeden americký dolar ke 30 TWD/USD. Tchajwanská měna je teď vůči americkému dolaru nejvýše za osm let.

Akcie i měna začaly růst už během minulého týdne, když začalo být zřejmé, že kandidát opoziční strany Kuomintang Ma Jing-ťiou má velkou šanci na úspěch. Ma prosazuje lepší obchodní vztahy s Čínou a slibuje například i přímé letecké spojení z Tchaj-peje do několika čínských měst. Prospěch by tak měly pocítit firmy v obou zemích.

Čína je pro firmy z Tchaj-wanu oblíbenou investiční destinací a největším obchodním partnerem, i když je mezi oběma zeměmi už dlouho patrné politické napětí. Čína považuje Tchaj-wan od konce občanské války v roce 1949 za své území a hrozí, že si nad ním zajistí kontrolu. V případě nutnosti je údajně připravena k použití síly.

"Vítězství kandidáta Ma pomůže výrazně zlepšit náladu na trhu. Hlavní index TAIEX by se tak mohl během příštího týdne dostat na zhruba 9000 bodů. Většina zahraničních investičních společností se tchajwanským akciím léta vyhýbala," podotkl prezident investiční součásti společnosti AIG Taiwan Jim Čang.

"Problémy ale budou i nadále, protože Tchaj-wan bude muset s Čínou vyjednávat a některé záležitosti, jako třeba přímé letecké spojení, nelze čekat hned. Na druhou stranu, americká ekonomika si nevede dobře, takže se budeme muset vrátit k hlavním ekonomickým charakteristikám," řekl k dalšímu vývoji Čang.

Od poloviny ledna, kdy Kuomintang získal více než dvě třetiny hlasů v parlamentních volbách, už index TAIEX vzrostl asi o 6,5 procenta. Na světových trzích naopak akcie většinou klesaly, včetně čínských. Opozice tak měla dobrou startovní pozici k tomu, aby svého kandidáta prosadila i v prezidentské volbě.

"Zdá se, že zahraniční investoři si připravili značné objemy peněz, které dosud měli stranou," uvedli před volbou analytici americké investiční banky Morgan Stanley. Zahraniční investoři za poslední rok podle Morgan Stanley na Tchaj-wan přesunuli zhruba 11,8 miliardy USD a zatím nakoupili akcie za 2,5 miliardy dolarů. Dalších až 5,7 miliardy dolarů se možná dostane na trh později.

Většinové zastoupení Kuomintangu v parlamentu i ve vládě usnadní prosadit politiku na podporu hospodářství. Politické problémy v minulých letech byly jednou z hlavních překážek, které stály v cestě rychlejšímu rozvoji.

Investoři budou patrně nakupovat akcie firem, které budou nejvíce těžit ze zlepšení vztahů s Čínou. To budou hlavně podniky z oblasti cestovního ruchu, financí a stavebnictví. Objevují se ale také varovné názory, které upozorňují, že některé sektory už výrazně zpevnily před volbami. Týká se to například leteckých společností nebo realitních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK