Japonské akcie bez větších změn

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu týdne příliš nezměnily, vyšší zájem byl však znát o finanční tituly a exportní firmy. Trh byl po většinu dne v kladných hodnotách a podle analytiků se investoři začínají poohlížet po akciích, které v minulých dnech prudce oslabily. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Index Nikkei 225 nakonec oslabil o 2,48 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na 12.480,09 bodu. Širší index Topix ale o 0,3 procenta zpevnil a uzavřel na 1224,15 bodu.

Poptávka investorů se zaměřila na tři největší finanční ústavy v Japonsku, včetně banky Mitsubishi UFJ Financial Group. Akcie všech tří si připsaly minimálně dvouprocentní zisk. O více než 2,5 procenta zpevnily také akcie automobilky Honda Motor, obecně slabý zájem byl o pojišťovny v čele s ústavem Millea Holdings.

"Trh se po snížení sazeb v USA a dalších impulzech přechodně vrátil ke klidnému obchodování. Problémy s rizikovějšími hypotékami ale neodezněly a růst kurzů za nízkého objemu je neudržitelný," podotkl šéf výzkumu v makléřské společnosti Maruwa Securities Harušige Kobajaši. Objemy obchodů dnes byly v Tokiu nejslabší od začátku roku.

"Je zde jen hrstka velkých hráčů, zahraniční investoři rovněž chybějí," potvrzuje Norio Šimura ze společnosti Chuo Securities. Na trhu podle něj byli převážně drobní investoři, které zajímají dividendy, a pak dealeři. Trh nechal prakticky bez povšimnutí výsledky průzkumu, podle něhož důvěra velkých japonských firem v ekonomiku klesla na tříměsíční minimum.

Na devizovém trhu pokračoval v růstu dolar, hlavně díky tomu, že klesají ceny komodit, jako je zlato a ropa. Vliv zde má ale i blížící se konec fiskálního roku, který v Japonsku připadá na poslední březnový den. Dolaru ale pomáhá i snaha americké centrální banky uvolnit měnovou politiku a omezit dopady úvěrové krize. Objemy obchodů byly slabší, protože část zemí v Asii má volno, stejně jako Evropa.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5368 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,5439 USD, kde byl v pátek. K japonskému jenu vzrostl na 99,84 z 99,63 JPY, zatímco euro vůči jenu oslabilo na 153,45 z předchozího kurzu 153,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK