Firma, která nemůže stavět větrné elektrárny, zažalovala stát

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 24. března (ČTK) - Firma Wind Technology, která chtěla stavět větrné elektrárny ve Větrově u Petrovic na Ústecku, zažalovala ministerstvo životního prostředí u pražského Městského soudu kvůli zákazu činnosti. Firma od loňska nemůže stavět větrné elektrárny, na které má všechna povolení. Řekl to předseda představenstva Wind Technology Rostislav Beneš. V místě stavby se údajně vyskytuje ohrožený tetřívek.

Ministerstvo životního prostředí se ale nedomnívá, že by jakkoliv pochybilo. "Nijak víc žalobu společnosti Wind Technology komentovat nebudeme," sdělil mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Wind Technology zatím oficiální vyjádření ministerstva nemá, ale podle Beneše se ministerstvo domnívá, že chybu udělal spíše stavební úřad. "Nám je to ve skutečnosti ale jedno, nás poškodil stát," řekl Beneš.

Přímo po ministerstvu firma také požaduje uhrazení ztráty více než 920 milionů korun. Pokud ministerstvo ztrátu firmě neuhradí, bude ji společnost požadovat soudní cestou. Náhradu škody by také mohly samostatně chtít dodavatelé technologií nebo banky, se kterými měla firma už podepsané smlouvy. Podle Beneše by mohlo jít o dalších zhruba 200 milionů korun.

Stavba plánovaných elektráren je v souladu s územním plánem, má zpracovaný ekologický audit EIA, souhlasné stanovisko odboru životního prostředí i stavební povolení podle nového zákona.

Firma měla i posudek ornitologů, že se v oblasti nevyskytuje hnízdiště vzácných ptáků. V roce 2005 se ale údajně vyskytlo přímo v místě plánované stavby tokaniště ohroženého tetřívka. Firma proto upravila projekt, snížila počet elektráren ze čtyř na dvě a posunula je dále od vyznačeného stanoviště tetřívků. "Podle ministerstva úpravy vyhovovaly. Odpůrcům nešlo ale o dohodu nebo o to vyhovět nově vzniklému tokaništi, které bylo, jak zjišťujeme, fiktivní," řekl šéf firmy.

Zástupci firmy byli odmítnuti, když se chtěli sčítání ptáků zúčastnit. "Ukazuje se, že vůbec nejde o tetřívka, ale o to zmařit náš záměr," řekl Beneš.

Loni na začátku března nabylo stavební povolení právní moci, ale den po zahájení přípravných prací zastavila činnost inspekce životního prostředí s tím, že firma zasahuje do biotopu zvláště chráněných živočichů a nemá na to výjimku. "Stanovisko posouzení vlivu na životní prostředí vydal krajský úřad a dohlíželo na ně i ministerstvo životního prostředí a legislativci. Ve stanovisku ale nebyla vůbec podmínka nějaké výjimky mít," dodal Beneš. Podle něj inspekce, která zakázala činnost uvedla, že EIA je nezávazný dokument a inspekce může mít jiný názor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK