JPMorgan zřejmě výrazně zvýší nabídku na převzetí Bear Stearns

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co možná výrazně zvýší nabídku na konkurenční ústav Bear Stearns. Uvedl to dnes list The New York Times (NYT) a později potvrdily zdroje agentury Reuters. JPMorgan původně nabídl dva dolary za akcii, nyní ale uvažuje o zvýšení ceny až na pětinásobek, takže by za jednu akcii zaplatil asi deset dolarů.

Bear Stearns se stala obětí krize na úvěrových trzích a hrozil jí okamžitý kolaps. Vzhledem k tomu, že pád tak velké banky by mohl destabilizovat celý bankovní systém Spojených států, do hry o záchranu ústavu se vložila i americká centrální banka (Fed), která pomohla dohodu s JPMorgan dojednat.

Původní dohoda, která počítala s platbou dva dolary za akcii, vzbudila značné rozhořčení mezi akcionáři Bear Stearns. Ti začali kontaktovat právníky a nyní hrozí, že spor bude revitalizaci banky protahovat. Motivem JPMorgan tedy může být snaha uklidnit rozhněvané akcionáře. Nabízená cena překvapila i řadu odborníků.

Zatímco původní nabídka si získala podporu Fedu, nový návrh je ale podle listu pro Fed spíše zklamáním. Nelze proto ani vyloučit, že jednání o fúzi se protáhnou nebo z nich úplně sejde.

Při ceně dva dolary za akcii vycházela cena za celou banku asi na 236,2 milionu dolarů. Po předložení nové nabídky by tedy mohla činit kolem jedné miliardy USD. I deset dolarů je ale jen zlomkem ceny, za kterou se akcie banky prodávaly těsně před oznámením dojednaného převzetí. Deset dolarů za akcii je také méně než deset procent z kurzu, za který se akcie prodávaly po většinu loňského roku.

Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon začal o průchodnosti návrhu pochybovat už v průběhu minulého týdne, kdy se mu začaly množit stížnosti akcionářů Bear Stearns. K rozhněvaným akcionářům patří i britský podnikatel Joseph Lewis, který má asi 12,1 milionu akcií Bear Stearns a zaplatil za ně přes miliardu dolarů. Některé akcie přitom nakoupil jen pár dnů před vyhlášením nuceného prodeje.

Lewis minulý týden uvedl, že udělá cokoli, aby svou investici do Bear Stearns ochránil. Nevyloučil také, že bude apelovat na banku i další zainteresované, aby zvážili jinou transakci, než prodej do rukou JPMorgan Chase & Co.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK