Akcie amerických bank mohou zpevnit až o 20 procent

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Akcie amerických bank a makléřských společností, které nemají vážné problémy, už mohou být blízko dna a v nadcházejícím roce by mohly zpevnit o deset až 20 procent. Předpovídá to společnost Barron's, která se zabývá analýzou finančních trhů. Během roku by totiž měla odeznít panika kolem finanční krize.

Barron's také spoléhá na to, že banky začnou zvyšovat zisky, které jim kvůli problémům loni v mnoha případech výrazně klesly. Odvětví se ale bude ještě nějaký čas potýkat s negativními zprávami, jak napovídá rozhodnutí finanční společnosti CIT Group využít celých 7,3 miliardy dolarů, které má podnik k dispozici v rámci úvěrové linky.

Problémy se ale mohou prohlubovat u bank, které jsou v horším finančním stavu. Vyloučit nelze ani pád některých bank, případně snahu nechat se převzít někým z konkurentů. Barron's nicméně upozorňuje, že pád banky Bear Stearns by mohl znamenat konec vytrvalého poklesu kurzů.

Banka Bear Stearns se o minulém víkendu dohodla na podmínkách převzetí a její konkurent JPMorgan Chase & Co za ni nabídl asi 236,2 milionu dolarů, což byly dva dolary na akcii. JPMorgan ale kvůli odporu akcionářů Bear Stearns nabídku zřejmě výrazně zvýší, podle některých zdrojů možná až na deset dolarů za akcii.

Americké banky obecně doplatily na úvěrovou krizi, která vznikla jako přímý důsledek problémů v části hypotečního trhu v USA. Vzhledem k tomu, že moderní finanční nástroje nemusejí hned odhalit, jaká je kvalita odvozených aktiv, banky si přestaly vzájemně důvěřovat a odmítají půjčovat peníze jedna druhé i na běžný provoz.

K problémům bank přispěl i zhoršující se stav americké ekonomiky, takže bankám se začaly snižovat zisky. Nárůst klasifikovaných úvěrů pak způsobil pokles atraktivity ústavu a propad kurzu akcií na burze. Řada bank musela sáhnout k masivním odpisům a v několika případech byly problémy tak vážné, že o místo přišli i nejvyšší šéfové.

Ekonomové i lidé z odvětví většinou tvrdí, že problémy přetrvají většinu letošního roku, možná i déle. Dlouhodobé investory, kteří po propadu kurzů akcií bank utrpěly značné ztráty, by výhled na růstu kurzu o deset až 20 procent během jednoho roku nemusel ani zajímat.

Cenový indikátor Philadelphia KBW Bank Index, který sleduje pohyb akcií 24 bank, za minulý týden zpevnil asi o 11 procent. Aby se však dostal na rekord z loňského února, musel by zpevnit ještě o dalších asi 41 procent. Ještě horší vyhlídky má podobný index Amex Securities Broker-Dealer Index, který by musel zpevnit až o 65 procent, aby se vrátil na rekord.

Barron's většinu odhadů opírá o značné rozdíly ve výnosech mezi krátkou a delší splatností amerických státních dluhopisů. Šířka pásma mezi výnosovou křivkou u dluhopisů splatných za dva roky a za deset let podle agentury Reuters nyní dosahuje 1,72 procentního bodu, takže banky mají šanci půjčit si peníze na kratší dobu relativně levně a hned je poskytnout jako úvěr za mnohem vyšší úrok na delší dobu.

Výnosová křivka také naznačuje, že americká ekonomika pravděpodobně není na pokraji recese, ale zřejmě už v ní je delší dobu. Zda to tak je nicméně ukáže až statistika o vývoji hrubého domácího produktu. První data budou k dispozici koncem dubna, rozhodující ale bude až konec července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK