Wall Street zahájil týden růstem

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Akcie na Wall Street se v úvodu týdne zvyšují a z části jim k růstu pomohl vývoj kolem investiční banky Bear Stearns. Ta se s bankou JPMorgan dohodla na nových podmínkách převzetí, které berou více v úvahu zájmy akcionářů. Dobrou zprávou pro trh byl také nečekaný růst prodeje starších domů v USA.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.571 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst 1,7 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk téměř 1,8 procenta a vzrostl na 1353 bodů, index Nasdaq Composite si připsal 2,8 procenta na 2320 bodů.

Investiční banka JPMorgan podlehla tlaku akcionářů konkurenční banky Bear Stearns a zvýšila nabídku na její převzetí na zhruba deset dolarů za akcii. To je asi pětinásobek původního návrhu, který počítal s cenou dva dolary za akcii. Hodnota celé banky tak nyní vychází na 1,19 miliardy dolarů.

O chystaném kroku už se spekulovalo v americkém tisku, takže akcie Bear Stearns zahájily obchodování růstem o více než 50 procent. Když JPMorgan zprávu potvrdila, akcie růst ještě zrychlily a dostaly se až nad deset USD. Kolem poledne byly na 13 dolarech, což byl proti předchozímu závěrů vzestup o 120 procent.

Ke zlepšení nálady pomohla i zpráva, že prodej starších domů ve Spojených státech v únoru po přepočtu na celý rok vzrostl na 5,03 milionu domů. To je růst o 2,9 procenta a znamená to velké překvapení. Prodej domů se totiž snižoval nepřetržitě šest měsíců a většina analytiků se domnívala, že únor přinese další pokles.

"Akcie finančních společností už byly tak nízko, že u některých z nich už bylo rozumné začít nakupovat. Dočkáme se zde určitého obratu," podotkl šéf akciových obchodů ve společnosti The Williams Capital Group Stephen Carl. Index finančních institucí, který sestavuje společnost S&P, vzrostl zhruba o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK