Ropa zastavila pokles

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes přestaly klesat a barel severomořského brentu se ustálil kolem 100 dolarů. Na vývoj cen má z části vliv růst kurzu dolaru, který získal podporu v podobě nových podmínek převzetí banky Bear Stearns a díky nové statistice z realitního trhu.

Barel Brentu se kolem 18:00 SEČ prodával asi za 100,70 USD a proti pátečnímu závěru zdražil asi o 30 centů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate nicméně o 20 centů zlevnila a prodávala se asi za 101,60 USD. Během dne ztrácela více než dolar na barel.

Minulý týden ropa vystoupila na rekord blízko 112 dolarů za barel, od té doby už se ale její cena snížila skoro o deset procent. Vedle rostoucího dolaru mají na pokles cen vliv problémy americké ekonomiky a předpoklad, že se sníží poptávka po ropě.

Prodej starších domů ve Spojených státech v únoru po přepočtu na celý rok vzrostl na 5,03 milionu domů, což je růst o 2,9 procenta. Prodej domů se snižoval nepřetržitě šest měsíců, takže únorový nárůst byl pro trh nečekaný a znamenal vzpruhu. Ceny domů se ale dál snižují.

Na zprávu příznivě zareagoval dolar, který pokračoval v růstu k většině světových měn. Vůči jenu se tak vrátil nad 100 JPY/USD. Pro další vývoj cen bude důležité, jak bude vypadat pravidelná zprávu o stavu zásob ropy v USA. Zpráva z minulého týdne ukázala, že spotřeba ropy byla o 3,2 procenta nižší než před rokem.

"Máme podezření, že korekce u komodit ještě není u konce, takže bychom z nynějších hodnot mohli ještě trochu klesnout," podotkl analytik společnosti MF Global Edward Meir.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK