Kalousek předložil koalici návrhy na snížení daní

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Návrhy ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) na další úpravu daňového systému by měly přilepšit všem zaměstnancům až o tisíce korun měsíčně, nejvíce lidem s vysokými příjmy. S odvoláním na úterní vydání Hospodářských novin o tom informuje server iHNed.cz. O dvou návrzích, které jsou podle Kalouska zatím pouze pracovní, bude nyní rozhodovat koalice.

První varianta, kterou ve čtvrtek obdrželi členové rozpočtového výboru za ODS, počítá se snížením sociálního pojištění z 12,5 na 11,5 procenta. Člověk s platem 40.000 hrubého by si díky nižšímu pojistnému měsíčně polepšil o 400 Kč, zaměstnanec se stotisícovým platem pak o 862 korun. Státní kasu by podle deníku změna přišla ročně na 13 miliard.

Naopak druhý návrh nepočítá se snížením pojištění, ale mění vše ostatní. Snižuje daně z 15 na 12,5 procenta a zvedá i daňový bonus na dítě o 220 korun měsíčně. Narozdíl od první varianty by si tak více polepšily rodiny s dětmi, píše deník. Například bezdětný zaměstnanec s platem 40.000 Kč by vydělal měsíčně rovnou tisícovku, jeho stejně placený kolega se dvěma dětmi ještě o čtyři stokoruny víc. Tato varianta by ale znamenala tvrdý úder pro státní rozpočet, dodávají HN, podle nichž by vypadlo ze státního rozpočtu 35 miliard korun ročně.

Podle Kalouska jde prý jen o pracovní návrhy, které se mohou změnit. "Velmi pravděpodobně přijdu i s jinými variantami," řekl HN.

Lidé z ODS podle listu berou podklady od šéfa financí vážně. "Tyto návrhy ministra financí půjdou na koaliční jednání. Naše ekonomická skupina je posoudí už tento týden," uvedl místopředseda rozpočtového výboru za ODS Pavel Suchánek.

Propočty se naopak nelíbí tradičnímu kritikovi vládních daňových plánů, poslanci ODS Vlastimilu Tlustému. Na prvním návrhu Tlustému údajně vadí, že nesnižuje sazbu daně z 15 na 12,5 procenta, na čemž si část ODS hodně zakládá. Druhá varianta by podle něj zase způsobila příliš velký zásah do státních financí.

Pokud by se vládní koalice neshodla, měla by vážný problém poznamenává deník. Reforma, kterou vláda loni protlačila sněmovnou, totiž pro rok 2009 sice snižuje daňovou sazbu z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Pokud nedojde ke změně, čistý příjem lidí s platem pod 20.000 příští rok půjde dolů až o stovky korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK