Čínský suverénní fond koupil podíl v kartové společnosti Visa

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. března (ČTK) - Čínská společnost China Investment Corporation (CIC) investovala asi 100 milionů dolarů (zhruba 1,6 miliardy Kč) do akcií největšího vydavatele platebních karet na světě, americké společnosti Visa. Uvedla to agentura Reuters. Investice prý byla pro Peking nutností, protože země má značné devizové rezervy a málo možností, jak co nejúčelněji investovat.

Čína začala na zahraničních trzích nakupovat už loni, zatím ale neměla příliš šťastnou ruku. Investice, které učinila, jsou většinou ztrátové, takže Peking dlouho přemýšlel, zda se má začít znovu angažovat. Vedle fondu CIC Čína investuje i přes finanční ústav China Development Bank (CDB). Jeho investice jsou ovšem papírově rovněž ztrátové.

Někteří politici otevřeně přiznávají, že Čína je zatím příliš nezkušená, a měla by tedy být při strategických investicích opatrnější. Podle jiných názorů ale ceny řady akcií kvůli úvěrové krizi klesly natolik, že je vhodné tyto podniky nakoupit.

"Kvůli finanční krizi spadla hodnota finančních aktiv ve Spojených státech do přijatelnějšího pásma, což vytváří vhodnou příležitost k tomu, aby Čína investovala," řekl prezident finančního ústavu Export-Import Bank of China Li Žuo-ku.

CIC je státní společností a patří mezi takzvané suverénní fondy (SWF). Jejich vliv v posledních letech prudce narůstá a většina těch největších je v arabských zemích. Některé západní vlády mají proto obavy, aby tyto země nezačaly své finanční síly zneužívat politicky.

Fond CIC loni dostal do správy 200 miliard dolarů a má za úkol peníze investovat tak, aby Číně přinesly vyšší výnos, než kdyby je nechal ležet na bankovních účtech. Do akcií Visa fond investoval hned při jejich primárním úpisu (IPO). O podrobnostech psal čínský list Cchaj-ťing, fond však nechtěl informace komentovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK