Ceny domů v USA za leden spadly o rekordních 11,4 procenta

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Ceny domů ve Spojených státech za leden meziročně spadly o nebývalých 11,4 procenta. Ukázal to dnes index Standard & Poor's/Case-Shiller. Jde o nejvýraznější pokles ukazatele od roku 1987, kdy S&P začala index sestavovat. Znamená to, že ceny za leden celostátně rostly pomalu nebo klesly 19. měsíc za sebou. Akcie na Wall Street proto začaly klesat.

Index S&P sleduje ceny jednogeneračních domů v regionech deseti amerických velkoměst. Širší verze indexu zahrnující 20 měst také klesla; tento index meziročně spadl o 10,7 procenta. Je to navíc poprvé, co oba indexy ztratily více než deset procent.

"Ceny domů pokračují v poklesu nebo zpomalují růst a celostátně dosahují nových minim. Zdá se, že žádný trh není proti krizi trhu zcela odolný," uvedl David Blitzer, šéf týmu, který v S&P index sestavuje. Blitzer dodal, že ceny klesly ve všech 20 sledovaných velkoměstech pátý měsíc za sebou.

Navíc se zvýrazňuje míra poklesu. 13 z dvacítky měst vykázalo za leden nejhlubší měsíční pokles vůbec. Nejhůře si vedly trhy s bydlením v Las Vegas a Miami; obě oblasti vykázaly propad o 19,3 procenta, napsala agentura AP.

Meziměsíčně se index deseti měst snížil o 2,3 procenta na 196,06 bodu a index 20 měst klesl o 2,4 procenta na 180,65 bodu.

Akcie na Wall Street začátkem obchodování rostly díky zvýšené ziskové předpovědi společnosti Monsanto. Po zveřejnění zprávy o cenách domů od S&P ale šly všechny tři hlavní akciové indexy dolů. Index Dow Jones se snížil o 0,3 procenta na 12.512 bodů, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK