Spotřebitelská důvěra v USA v březnu na pětiletém minimu

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů se v březnu dále prudce zhoršila a její index se propadl na nové minimum za posledních pět let. Index organizace Conference Board podle dnešních údajů klesl na 64,5 bodu z únorové úrovně 76,4 bodu a dostal se nejníže od března 2003.

Spotřebitelská důvěra je významným faktorem pro vývoj spotřebitelských výdajů, které se na americké ekonomice podílejí asi dvěma třetinami. Podle ekonomů se nyní největší ekonomika světa propadá do recese.

Březnový propad důvěry byl nečekaně výrazný. Ekonomové podle agentury Reuters v průměru očekávali, že index sestoupí jen na 73,5 bodu.

V březnu se dále prudce zhoršilo hodnocení současné situace i očekávání do budoucna. Index hodnocení současné situace klesl o zhruba 15 bodů na 89,2 bodu; index očekávání sestoupil o deset bodů na 47,9 bodu a ocitl se nejníže od počátku roku 1974. Podle respondentů se v příštích šesti měsících zhorší podmínky pro podnikání, situace na trhu práce i příjmy.

Ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová uvedla, že hodnota indexu byla v březnu nejslabší od doby těsně předcházející americké invazi do Iráku. "Vyhlídky, které spotřebitelé chovají ohledně podmínek podnikání, trhu práce a příjmů, jsou hodně pesimistické a naznačují, že na obzoru je další zhoršování," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK