Ropa kvůli obavám ze slabé poptávky dále klesala

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne smazaly počáteční zisky a obnovily pokles, který tak trvá již čtvrtý den. Americká ropa sestoupila opět pod 100 dolarů za barel pod tlakem obav ze slabé poptávky ve Spojených státech, které jsou největším světovým odběratelem ropy.

Americká lehká ropa zlevnila po 15:15 SEČ téměř o dolar na 99,93 dolaru za barel a sestoupila z denního maxima 101,60 USD. Proti rekordu ze 17. března je její cena nižší již téměř o 12 dolarů. Severomořská ropa Brent oslabila o zhruba 20 centů na 99,70 USD.

Ropný trh oslabila zpráva o dalším propadu spotřebitelské důvěry v USD na nové pětileté minimum. Ropa klesla i přesto, že po zprávě také oslabil dolar. Ceny ropy donedávna prudce rostly zejména pod tlakem slábnoucího dolaru.

Nyní má ale ropný trh obavy z recese americké ekonomiky, což by mohlo těžce dolehnout na fyzickou poptávku. "Otázka je, jak špatně na tom americká ekonomika bude. Převládá proto prozatím tendence zůstávat stranou," řekl agentuře Reuters Tony Nunan z tokijské společnosti Mitsubishi.

"Trh si uvědomuje, že fundamentální faktory (nabídky a poptávky) nedávají důvod, aby byly ceny takto vysoko nad 100 dolary," uvedl analytik National Australia Bank Gerard Burg. Poukázal zejména na rostoucí zásoby ropy v USA, kde se čeká zvýšení třetí týden za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK