Americké akcie skončily dnes smíšeně

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Akcie na americkém burzovním trhu uzavřely dnešní obchodování se smíšenými výsledky, oživily však z počátečního jednoznačného poklesu. Díky obnovení růstu cen ropy a kovů rostly akcie těžebních a ropných koncernů, což vyrovnalo dopad nepříznivých zpráv z ekonomiky. Ty však srazily dolů americký dolar a zastavily jeho posilování z minulého týdne.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,13 procenta na 12.532,60 bodu. Širší index S&P 500 však stoupl o 0,2 procenta a ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,6 procenta na 2341,05 bodu.

Trh nejprve srážely zprávy, které potvrzovaly, že trh s bydlením prochází výraznějším poklesem. Obavy z recese americké ekonomiky pak prohloubil výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry. Náladu mezi emisemi finančních institucí zhoršil nižší odhad zisku investiční banky Merrill Lynch a slabší rating Bank of America.

Později však trh vytáhl vzhůru růst akcií firem ze sektoru komodit. Ceny surovin v čele s ropou dnes vesměs oživily díky obnovenému propadu dolaru.

Kurz dolaru dnes všeobecně klesal, protože nepříznivé zprávy o vývoji cen domů a spotřebitelské důvěry ve Spojených státech zvýšily obavy o americkou ekonomiku a globální finanční sektor. Skončilo tak oživování dolaru, ke kterému přispívalo mimo jiné vybírání zisků na komoditních trzích.

V newyorském závěru dolar k euru klesl na 1,5609 USD z pondělního závěru 1,5421 USD. Evropská měna však zůstala téměř dvě procenta pod svým rekordním maximem 1,5904 USD z minulého týdne. Vůči jenu americká měna oslabila na 100,15 JPY z předchozích 100,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK