Širší trh v USA posílil díky zotavení cen komodit

26.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové indexy S&P 500 a Nasdaq v úterý posílily, když oživení cen kovů a ropy povzbudilo důlní a energetické tituly a...

...kompenzovalo zprávu o propadu spotřebitelské důvěry na nejnižší úroveň za pět let.

Index blue chips Dow Jones uzavřel nepatrně níž, stahován poklesem akcií Bank of America <BAC.N> o 3,5 procenta. Merrill Lynch doporučila prodávat akcie této druhé největší americké banky s odkazem na její vystavení rizikům realitního trhu.

Údaje organizace Conference Board ukázaly, že důvěra spotřebitelů v březnu prudce klesla, a vzbudily obavy, že Američané budou mít hluboko do kapsy. Zpráva současně oslabila dolar, což obratem povzbudilo oživení cen komodit po výprodejích z minulého týdne.

Akcie hliníkárny Alcoa <AA.N> stouply o 2 procenta, zatímco důlní společnost Freeport-McMoran Copper & Gold <FCX.N> vyskočila o 4,1 procenta.

"Katalyzátorem pro komodity je slabší dolar, což umožňuje vzestup i dalších sektorů," řekl Steve Goldman, tržní stratég ze společnosti Weeden & Co. "Globální růst, alespoň z hlediska komodit, zůstane pravděpodobně nedotčený."

Index Dow Jones <.DJI> oslabil o 0,13 procenta na 12.532,60 bodu, zatímco širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,23 procenta na 1352,99 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,61 procenta na 2341,05 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK