Pivovary zatím zdražení piva nechystají

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. března (ČTK) - Padesátka průmyslových pivovarů udrží nadále současné ceny piva, které vesměs měnila na přelomu loňského a letošního roku. Zdražení chystají pouze výjimečně. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven je ale kvůli růstu cen ječmene nevyhnutelné. Kdy bude pivo dražší a o kolik, se zatím ale podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého předpovědět nedá. Ceny surovin sice rostou, zdražení však brzdí přebytek pivovarských kapacit na trhu a tlak obchodních řetězců. Kdo zdraží, riskuje tak odchod odběratelů ke konkurenci, řekl.

"Cena sladu a chmele je pro tento rok dána ročními kontrakty. Jejich zdražení by se do výroby piva promítlo nejdříve v říjnu," řekl šéf Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Všechny pivovary už letošní ceny kvůli zdražení surovin a energií upravily. Pro jejich další růst by existovaly ekonomické důvody pouze tehdy, pokud by se například cena nafty zvýšila na 60 korun, dodal.

"Ječmen z loňské sklizně je o 100 procent dražší, což zdvojnásobilo ceny sladu," řekl Veselý. Slad tvoří třetinu nákladů na výrobu piva. Rostoucí ceny ječmene jsou důsledkem vyprodání zásob obilí v EU a podpory produkce biopaliv. Náklady zvyšuje i růst cen energií a mezd.

Čtyři největší pivovarnické skupiny s tržním podílem 80 procent zatím zdražení neplánují. Výjimkou je dvojka na trhu, Pivovary Staropramen. Podle mluvčí Michaely Trýznové bude v jednotkách procent, ale jen u některých značek. Firma upravuje ceny u jednotlivých segmentů postupně. Už v polovině října zdražila některá točená piva.

Zdražení dále potvrdily už jen čtyři menší pivovary z Libereckého kraje a středočeský Lobkowiczký pivovar. V Česku vyrábí pivo průmyslově téměř 50 firem. Pivovar Rohozec u Turnova, který naposledy pivovar zdražoval v listopadu, zvýší ceny točeného piva o 50 haléřů, například na 8,70 Kč za půllitr u jedenáctky. Stále ale patříme k nejlevnějším, přitom kvalita výrazně stoupá, řekl ředitel František Jungmann.

Střední Pivovar Svijany a malý Pivovar Hols nevyloučily, že zvýší ceny od května. Lobkowiczký pivovar zdraží v průměru o 75 haléřů za půllitr. Je to také kvůli neuvážené státní podpoře a masivnímu používání ječmene a řepky na výrobu biopaliv a energií, což přinese dlouhodobý celosvětový vzestup cen potravin, řekl majitel Rainer Schroth.

"Velmi důležité bude, jak dopadne letošní úroda sladovnického ječmene a chmele, řekl mluvčí největšího pivovaru Plzeňský Prazdroj Jiří Mareček. Ceny v příštích týdnech nehodlá měnit ani pivovar Starobrno, který patří spolu s pivovarem Krušovice do skupiny Heineken. Zdražit se zatím nechystá Budějovický Budvar, čtvrtý největší pivovar.

"Máme samozřejmě smlouvy na dodávku surovin uzavřeny dopředu. Kdyby ale došlo k radikálnímu nárůstu cen, museli bychom reagovat," řekl ředitel nedalekého Městského pivovaru Platan Protivín Ladislav Rosmüller. Zdražil pivo od března, sudové o deset a lahvové o pět procent. Na jihu Čech se nechystají zdražovat ani strakonický pivovar a českokrumlovský Eggenberg.

Pivovar Černá Hora z Blanenska zdražil pivo v březnu, ceny zvýšil o 9,5 procenta, tedy 80 haléřů až korunu za půllitr. Další úpravu letos neplánuje. Humpolecký Bernard naposledy zvýšil ceny piva o osm procent v závěru roku. Podle mluvčího Zdeňka Mikuláška ještě kvůli rostoucím nákladům zdraží, zatím ale nelze říci kdy.

"Vstupní náklady neustále rostou, ale chceme udržet krok s konkurencí, proto zdražovat nebudeme," řekl Miloš Flégr z pardubického Pernštejna. Nehodlají zdražovat v Hlinsku ani v Poličce, která nezvýší cenu další tři roky. To znamená, že by lahvové pivo mělo dlouhodobě stát od 6,50 do 8,50 koruny. "Zvykli jsme si na nízké ceny a utáhli jsme si opasky," řekl předseda představenstva pivovaru Karel Witz.

Trutnovský pivovar Krakonoš naposledy zdražil pivo loni v prosinci a další úpravy neplánuje. "Budeme se snažit udržet stávající ceny po celý letošní rok," dodal jednatel Karel Janko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK