Koruna oslabila k euru, k dolaru zpevnila

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabovala k euru, k dolaru naopak zpevnila. Trh očekává rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o měnových sazbách. V 10:45 SEČ koruna k euru oslabila o 12 haléřů na 25,58 Kč/EUR. K dolaru česká měna dopoledne zpevnila o sedm haléřů na 16,27 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka oslabení koruny částečně táhne středoevropský region, který směřuje mírně dolů společně s dalšími evropskými akciovými trhy. "Česká měna ale ztrácí ve střední Evropě nejvíc a zřejmě zde hraje roli i ústup zbytku trhu od sázek na vyšší sazby," dodal Vlk.

Dolar k euru dopoledne zrychloval svůj propad, obchodoval se na 1,5724 USD/EUR. "Po včerejších (úterních) horších datech z USA přišla další rána v podobě lepšího německého indexu podnikatelské nálady Ifo," uvedl Vlk.

Index mnichovského institutu Ifo v březnu vzrostl na 104,8 bodu, zatímco trh počítal se zhoršením na 103,4 bodu. "Index přichází už po špatných amerických datech z trhu práce či maloobchodu a prokazuje tak solidní optimismus v německé ekonomice," poznamenal Vlk.

Firmy jsou podle institutu Ifo optimističtější ohledně exportů i přes silné euro a plánují nabírání pracovní síly v příštích měsících. "To samozřejmě na trhu hraje ve prospěch eura vůči dolaru," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK